2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

COP26: több mint 80 ország írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó globális célkitűzést

2021. november 02. 20:14, utolsó frissítés: 20:14

Több mint 80 ország írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó globális célkitűzést, jelentette be Joe Biden amerikai elnök a glasgow-i klímacsúcson. A csatlakozók még ebben az évtizedben 30 százalékkal csökkentenék a szén-dioxidnál sokszorosan károsabb gáz kibocsátását, amivel 0,2 Celsius fokot nyeshetnének le a felmelegedésből - számolt be a hvg.hu.


Több millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának megelőzése mellett kötelezte el magát a glasgow-i klímacsúcson az USA. Joe Biden amerikai elnök arról beszélt kedden, amikor bejelentette a metánkibocsátás csökkentését célzó amerikai és európai uniós vezetésű kezdeményezést, hogy a metánkibocsátás csökkentése hatalmas különbséget jelent majd a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az elnök szerint a metán fele arányban felelős a most tapasztalt felmelegedésért, az erről szóló egyezményt aláíró több mint 80 ország (korábban 105-en jelezték részvételüket) - amelyek együtt a világgazdaság kétharmadát adják - azt vállalja, hogy 2030-ig a 2020-as értékhez képest legalább 30 százalékkal csökkentik a légkörbe jutó metán mennyiségét. Némileg beárnyékolja a kezdeményezést, hogy a legnagyobb metánkibocsátók közé tartozó Kína, Oroszország és India is kimarad ebből. Az aláírók között egyébként Románia és Magyarország sem szerepel.

A Bloomberg számításai szerint ha megvalósul a 2030-ig előirányzott csökkentés, akkor ennek köszönhetően 0,2 Celsius-fokkal kevésbé emelkedik majd a globális átlaghőmérséklet. A csatlakozóktól ugyanakkor nem várják el, hogy konkrét vállalást tegyenek, csak annyit, járuljanak hozzá, hogy a metánkibocsátást globálisan 30 százalékkal csökkentsék.(hvg.hu)

Nyitókép: ukcop26.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS