2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fegyveresek két embert öltek meg egy esküvőn Afganisztánban, hogy leállítsák a zenét

2021. október 31. 17:00, utolsó frissítés: 17:09

Magukat tálibnak nevező fegyveresek támadtak egy esküvőre Afganisztán keleti részén, hogy megállítsák a zenélést, megölve legalább két embert és megsebesítve további 10 embert - írja a BBC helyi tisztviselőkre hivatkozva.


A tálibok szóvivője szerint a három fegyveresből kettőt letartóztattak. Tagadják, hogy a gyilkosok az iszlamista mozgalom nevében cselekedtek volna.

A tálibok 1996 és 2001 között betiltották a zenét, mióta újra hatalomra kerültek még nem adtak ki ilyen rendeletet.

Mi történt egész pontosan?

Egy szemtanú azt mondta a BBC-nek, hogy négy pár házasodott össze a tragikus kimenetelű esküvőn Surkh Rod kerületben, Nangarhar tartományban. A közös eskütételt előre bejelentették, és a tálibok helyi vezetőitől engedélyt kaptak, hogy zenélhessenek.

Késő este azonban fegyveresek törtek rájuk, és megpróbálták szétverni a hangszórókat. Amikor a vendégek ez ellen tiltakoztak, a fegyveresek tüzet nyitottak.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő szerint az ügyben vizsgálat folyik.

Előzmény:

Afganisztán augusztusban esett a tálibok kezébe, miután az Egyesült Államok kivonta maradék csapatait, és a fegyveresek végigsöpörtek az országon.

Korábbi szabálya során a csoport az iszlám jog rendkívül szigorú értelmezését rendelte el. De a közelmúltban arra törekedett, hogy egy mérsékeltebb képet mutasson be, mivel nemzetközi elismerést keres.

Az Iszlám Állam egy csoportja Nangarharban is tevékenykedik, és a múltban vádolták már őket hasonló incidensek elkövetésével. A vád szerint megöltek egy népdalénekest és szétverték a hangszereit. Sok énekes és zenész már elmenekült Afganisztánból. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS