2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiderült, hogy a vikingek 471 évvel Kolumbusz előtt fedezték fel Amerikát

2021. október 21. 20:44, utolsó frissítés: 20:44

Új tudományos technológiáknak köszönhetően holland tudósok pontosan meg tudták állapítani, hogy a grönlandi vikingek előbb fedezték fel az Újvilágot, mint a portugál felfedezők.


A kanadai Új-Fundlandon lévő L'Anse-aux-Meadows egykori viking települést még korábban, 1960-ban fedezték fel, majd többszöri ásatás után kiderült, hogy a település házai a legkorábbi európai származású építészeti szerkezetek az észak-amerikai kontinensen, ráadásul grönlandi és izlandi viking építészeti stílusjegyeket mutatnak.

Korábban végeztek radiokarbonos vizsgálatokat, melyek során a kutatók meghatározták, hogy a vikingek kora körülbelül 793-1066 közé tehető, ebben az időszakban a skandináv hajósok többször átkeltek az Atlanti-óceánon. Az új-funlandi falucska keletkezésének idejét azonban eddig nem sikerült pontosan meghatározni, mígnem a holland kutatók egy új kormeghatározási technológiával, a fák évgyűrűit és a napkitörések "ujjlenyomatait" meg nem vizsgálták. Az már bizonyított, hogy 992-ben egy jelentősebb napkitörés volt, a településről szerzett faanyagmintákon pedig ezt látni lehet, ugyanakkor megfigyelték, hogy a nagy napkitörés jeleit mutató évgyűrű után 29 évgyűrű van még, ami azt jelenti, hogy az építkezés pontosan ezer évvel ezelőtt, valamikor 1021-ben történhetett. (444.hu, Portfólió.hu)

Nyitókép: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS