2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Soha nem volt még ekkora esély Orbán legyőzésére” - a CNN-nek nyilatkozott Márki-Zay Péter

2021. október 21. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

A CNN globális hírcsatornának adott interjútt Márkz-Zay Péter, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnökjelöltje - írja a Telex.


A műsorvezető, Christiane Amanpour a 2022-es választási esélyekről, a migrációhoz való viszonyáról, a "keresztény Magyarország" toposzáról, valamint arról is kérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy elkezdték Trumphoz hasonlítani.

Amanpour először a migrációról kérdezte, ő pedig arról beszélt, hogy nem annyira a tényleges tettekben olyan különleges Orbán bevándorlási politikája, hanem a szavakban. Azt emelte ki, hogy a migrációellenes retorika dacára több mint 50 ezren kaptak bevándorlási vízumot, vagyis inkább az emberekkel való bánásmód és a politikai kommunikáció az, ami Magyarországon egyedi, és amit Márki-Zay is határozottan elutasított.

„Orbán gyűlöletkampányt indított. Humánusan kell bánnunk az emberekkel, és soha nem szabad semmilyen közösséggel szemben gyűlöletkampányt folytatni” – jelentette ki.

A „keresztény Magyarország” toposszal kapcsolatban arról beszélt, hogy Orbán Viktor pragmatista politikus, és arra emlékeztette a nézőket, hogy Orbán sokáig „radikális liberális volt”, aztán Putyin-ellenes és EU-párti, majd fordítva: EU-kritikus Putyin-barát jobboldali lett. Márki-Zay szerint Orbán rendszerét nem elsősorban az ideológia határozza meg, hanem a korrupció. „Egy keresztény politikus pedig soha nem fogadhatja el a korrupciót” – mondta.

A Trumpohoz való hasonlítást pedig visszautasította. Magyarország és az Egyesült Államok között szerinte nincs túl sok politikai párhuzam: Orbán az elmúlt években lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, „alaptörvényt csinált alkotmány helyett, még csak nem is alkotmánynak hívják”, emelte ki, ő pedig irigykedve nézi az amerikai demokrácia stabilitását.

Amanpour végül rákérdezett arra is, hogy mennyire stabil a magyar ellenzéki együttműködés. „A Fidesz árulókat fog keresni az ellenzéken belül” – mondta erre a heves kampányharcokat követően győztes ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Fidesznek az az egyértelmű célja, hogy megtörjék az ellenzéki egységet, és végtelen forrásaik is vannak a kampányra, de „az ellenzéki koalíciót együtt kell tartani”. Márki-Zay végül kiemelte, hogy az idő változik, 2019-ben már sok városban vesztett a Fidesz az önkormányzati választásokon, és most lehet bízni benne, hogy 2022-ben ez fog történni országos szinten is. (telex.hu, hírszerk.)

Fotó: Márki-Zay Péter. Forrás: képernyőmentés a CNN műsorából

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS