2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Százezren tüntettek a fasizmus ellen Rómában

2021. október 18. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Körülbelül 100 000 ember vett részt azon a római demonstráción, amelyet a fasizmus terjedése ellen szerveztek meg. A tüntetés amiatt történt, mert az október 9-i tüntetések során a szélsőjobb Forza Nouva tagjai megtámadták az Olasz Általános Munkás Konföderáció nevű szakszervezet székhelyét és egy kórházat is.


A tüntetésen jobboldali politikusok nemigen jelentek meg, viszont ott volt a balközép Demokrata Párt vezére, Enrico Letta, az Öt Csillag Mozgalom volt miniszterelnöke, Giuseppe Conte és Luigi di Maio külügyminiszter is. Az egyetlen viszonylag magas rangú jobboldali politikus, aki kiment a fasizmus ellen tiltakozni Elio Vito volt, aki a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italia parlamenti képviselője.A volt balközép miniszterelnök, Massimo D'Alema nyilvánosan bírálta a jobboldali pártokat, így a Forza Italia jobbközép, a Liga és az Olaszország Fivérei szélsőjobb pártokat. D'Alema figyelmeztetett, hogy az újkori Olaszország történetének legkomolyabb politikai erőszaktámadásával állunk szemben.

Matteo Salvini és Giorgia Meloni, a Liga és az Olaszország Fivérei vezetői mindketten azt mondták, hogy a tüntetés spontán volta miatt nem vettek részt. Salvini arról is panaszkodott, hogy szerinte törvényesen a római polgármester-választás második fordulója előtt nem szabadna tüntetést szervezni. Meloni azt kifogásolta, hogy szovjet zászlók is feltűntek a demonstráción.

Mindkét pártot érték nemrégiben olyan vádak, hogy újfasiszta gondolatokat követnek. Nemrég például egy független oknyomozócsapat több jelöltjükről is kiderítette, hogy a múltban Mussolini-idézeteket használta, és fasiszta karlendítéseket műveltek. (hírszerk.)

Címoldali kép: DW News/Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS