2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemek közötti esélyegyenlőség: Észak-Európa jól áll, Románia és Görögország sereghajtók

2021. október 14. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Az Európai Bizottság közzétette az EU első regionális, nemek közötti egyenlőségi monitorát, amely pontos képet ad arról, hogy Európában mely régiókban a legsikeresebbek a nők, és melyek azok, ahol a legnagyobb hátrányban vannak - olvasható az uniós végrehajtó testület közleményében.


A dokumentum két, speciálisan kifejlesztett indexen alapul: a "női teljesítményindex" és a "női hátrányindex". Ezek egyaránt jelzik azokat a régiókat, ahol a nők sikeresebbek, és azokat a területeket, ahol a nők hátrányban vannak a férfiakhoz képest.

A nők teljesítménye Észak-Európában és Ausztria egyes régióiban a legmagasabb. A skála másik végén az EU délkeleti tagállamai jóval alacsonyabb szinten állnak. A nők eredményei szinte minden tagállamban magasabbak a fővárosok körüli régiókban.

A nők Észak-Európában, Franciaországban és Spanyolországban vannak a legkevésbé hátrányos helyzetben, míg a görögországi és romániai nők vannak a legnagyobb hátrányban. A négy, legkevésbé hátrányos helyzetű régió a franciaországi Auvergne, a spanyolországi La Rioja és Galícia, valamint a finn főváros körüli régió, Helsinki-Uusimaa.

A Bizottság továbbra is keményen fog dolgozni a nemek közötti egyenlőséget biztosító Európa megteremtéséért - írják.

A dokumentumból kiderül, hogy a fejlettebb régiókban élő nők átlagosan többet tudnak elérni és kevésbé hátrányos helyzetűek, míg a kevésbé fejlett régiókban élő nők többsége komoly kihívásokkal néz szembe. Országos szinten a fővárosi régiókban a nők általában sikeresebbek és kevésbé hátrányos helyzetűek. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb női teljesítményindexszel rendelkező régiókban alacsonyabb az egy főre jutó bruttó hazai termék, míg a magasabb női teljesítményszinttel rendelkező régiók magasabb fejlődés szinten állnak. Végezetül, a kormányzás minősége magasabb azokban a régiókban, ahol a nők több eredményt értek el.

"Örömmel mutatom be ezt az úttörő munkát, amely feltérképezi az európai nők által regionális szinten tapasztalt 'üvegplafont'. A jelentés rámutat, hogy sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy a nők ugyanolyan lehetőségekhez jussanak, mint a férfiak" - jelentette ki Elisa Ferreira kohéziós és reformügyi biztos. (agerpres)

Fotó: Dainis Graveris/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS