2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A holland trónörökös úgy is megtarthatja címét, ha melegházasságban él

2021. október 13. 18:11, utolsó frissítés: 18:15

Hollandia volt az első ország a világon, ahol 20 évvel ezelőtt engedélyezték az azonos neműek házasságát. A holland királyi család esetében azonban másak voltak a szabályok: ha a trónörökös egy azonos nemű személlyel akart házasodni, akkor az a trónhoz való jogának elvesztésével járt volna.


Ez változott meg most kedden, amikor Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy a holland koronahercegnő bármilyen nemű párjához hozzámehet anélkül, hogy elvesztené örökösödési jogát.

A hírt azért Rutte közölte, mert Hollandiában a királyi házasságok megkötéséhez a parlament jóváhagyására is szükség van.

A 17 éves Katalin-Amália esete egy közelmúltban megjelent, Amália, szólít a kötelesség! című könyv kapcsán merült fel, amely épp a királyi családra vonatkozó szabályokat boncolgatta.

A koronahercegnő egyébként decemberben lesz nagykorú – ezután már megörökölheti a trónt is, igaz édesapja, Vilmos Sándor holland király még csak 54 éves.

Az új „álláspont” azonban egyértelműen nagy szakítást jelent a világ más országainak királyi családjaival, ahol a szexualitás kérdése tabu a nyilvánosság előtt.

Az angol királyi családon belüli első nyilvános coming out 2016-ban volt, amikor Erzsébet királynő harmadik unokatestvére, Lord Ivar Mountbatten nyíltan felvállalta, hogy a férfiakhoz vonzódik. Nem sokkal később össze is házasodtak párjával. (stuff.co.nz, hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS