2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

400 millió euróra vásárolt volna termőföldet Szlovákiában a magyar kormány, meggondolta magát

2021. október 12. 18:36, utolsó frissítés: 19:06

A magyar állam 400 millió euróból vásárolt volna Közép-Kelet-Európában termőföldet, a szlovákoknak azonban nem tetszett az ötlet, és diplomáciai feszültségek forrásává vált, ennek következtében a magyar kormány elállt szándékától.


Amint arról az Azonnali is beszámolt Robert Fico nemtetszését fejezte ki Magyarország külföldi termőföldvásárlásai miatt, majd múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szlovák kollégájával, Ivan Korčokkal találkozott Pozsonyban. A találkozót Korčok kezdeményezte, hogy átbeszéljék a két ország közötti problémás kérdéseket, amelyek között szerepelt az is, hogy a szlovák fél szeretne rálátni a Magyarországról Szlovákiába érkező anyagi támogatások elosztására, valamint Magyarország ingatlanvásárlásairól is előre tájékoztatást vár a diplomáciai csatornákon keresztül, illetve ezeket szeretné jóváhagyni is.
Utóbbi igény apropója – amellett, hogy Magyarország Kassa belvárosában vásárolt diplomáciai célokra két történelmi épületet – leginkább a Termőföld Magántőkealap, aminek létrehozásával – pontosabban az alapkezelő kiválasztásával, amelyik majd létrehozza a magántőkealapot – egy júliusi kormányhatározat bízta meg a külgazdasági és külügyminisztert, és aminek a feladata „a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

Az erre szánt keretösszeg 400 millió euró (144 milliárd forint), aminek 70 százalékát a magyar állam állta volna. A Tőkealap létrehozásában az Eximbank nyújtott „szakmai támogatást” Szijjártónak, a határidő pedig a kormányrendelet szerint szeptember vége volt.

A szlovák vezetés múlt heti kiakadása után visszavonulót fúj a magyar kormány, mégsem indítják el a határon túli régiókban a földvásárlásokat, írta meg az Új Szó szlovákiai magyar hírportál.

A szlovák külügyminisztérium arról tájékoztatta az Új Szót, hogy a magyar kormány mégsem hozza létre azt a 400 millió eurós (kb. 140 milliárd forintos) befektetési alapot, amely segítségével határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni.

„A magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott engem, hogy Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt” – közölte Ivan Korčok, szlovák külügyminiszter. A tárcavezető arról is beszélt, mindez a szlovák fél erre vonatkozó kérése után történt. Korčok elmondta, tegnap erről is tárgyalt Eduard Heger szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. „Orbán Viktor ma egy levelet küldött Eduard Hegernek, amelyben értesítette őt erről a döntésről” – tette hozzá a szlovák külügyminiszter.

Korčok bízik abban, hogy belátható időn belül a magyar külügyminisztertől választ kapnak azokra kérdéseikre is, hogy Magyarország milyen célból vásárolt szlovákiai műemléképületeket, illetve a magyar kormány további, Szlovákia területén megvalósuló programjairól is tájékoztatást várnak. Elsősorban a szlovákiai magyar oktatási célokra és a vállalkozások számára nyújtott magyarországi támogatások részleteit szeretnék megtudni. A szlovák külügyminiszter a két állam közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, egyben örül neki, hogy bizonyos kérdéseket már most sikerült tisztázniuk.
Korčok a Sme napilap online kiadásában közölt múltheti interjúban pedig arról beszélt, nem tudja, mi a célja annak, hogy Magyarország az adófizetőinek a pénzéből szlovákiai mezőgazdasági területeket vásárolna.

Érteni akarom, miért költik erre a közpénzt, de egyelőre nem kaptam választ” – mondta.

A budapesti kormány által Szlovákiába adott magyar közpénzről általában szólva pedig arról beszélt, meg kell határozni azt a közös feltételrendszert, amelyben ezek a támogatások megvalósulhatnak. Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány által osztott pénzek az MKP és az Összefogás közelében lévő személyekhez kerülnek, Korčok azt mondta, ő is értesült arról, csak a kiválasztottak kapnak ilyen támogatásokat.

Néhány évvel ezelőtt erdélyi termőföldvásárlást is tervezett a magyar állam, műemléképületek, kastélyok szállodák az elmúlt években bőven kerültek magyar állami tulajdonba, lévén, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó cégek vásárolták fel. Legutóbb a zsibói Wesselényi-kastély felvásárlása kavart nagy port.

(Új Szó/Azonnali)

Címoldali fotó forrása: Pátria Rádió - RTVS

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS