2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orosz hackerek lophatták el az AstraZeneca receptjét, így fejleszthették ki rekordidő alatt a Szputnyikot

2021. október 11. 20:07, utolsó frissítés: 2021. október 12. 07:55

Érdekes módon dolgoztak a koronavírus-elleni vakcina kifejlesztésén Oroszországban. A laboratóriumi munkákkal párhuzamosan ugyanis különböző célzott hackertámadások révén megpróbáltak információkat is lopni, főként az AstraZeneca oltásról, ugyanis annak ugyanaz a működési elve, mint a Szputnyik V vakcinának. Amerikai, kanadai és brit kiberbiztonsági szakemberek már 2020 júliusában azt nyilatkozták, hogy az orosz APT29 nevű, Cozy Bearként is ismert hackercsoport olyan szervezetek ellen intézett támadást, amelyek a védőoltás kifejlesztésén ügyködtek.


A CNN beszámolója szerint az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központjának (NCSC) bizonyítéka van arra nézve, hogy az említett három ország fejlesztőközpontjait támadták meg az oroszok, hogy ezzel lassítsák a munkafolyamatokat, illetve információkat lopjanak.

A több mint fél évvel ezelőtt fölmerült támadás visszhangja elült egy időre, azonban a napokban ismét aktuálissá válta a téma, mert, amint a Reuters írja az Egészségügyi Világszervezet a napokban dönt a Szputnyik V vakcina nemzetközi engedélyeztetéséről. Ennek kapcsán a brit sajtó egy része, többek között a The Sun arról cikkezett, hogy a biztonsági szolgálatoknak bizonyítékuk van arra, hogy "Vlagyimir Putyin kémjei" lopták el az adatokat. Azaz az Oxfordban kifejlesztett AstraZeneca vakcina "receptjét", és ennek alapján fejlesztették ki az oroszok a saját, Szputnyik V oltásukat.

Mint írják, a feltevést igazolja az is, hogy az Szputnyik vakcina hasonló elv alapján működik, mint az AstaZeneca.

'A hírszerző szolgálatok most már biztosak abban, hogy az orosz vakcinát lemásolták. Úgy tűnik, hogy az adatokat egy külföldi ügynök lopta el" - állítja a brit lap.

Az Egyesült Királyság belügyminisztere, Damian Hinds nem erősítette meg az állítást, de azt mondta, hogy a kibertámadások egyre kifinomultabbakká válnak, nehéz száz százalékosan beazonosítani az elkövetőket. Hindst az LBC Rádióban kérdezték a The Sun azon állításáról, miszerint a brit kiberbiztonsági szakemberek úgy vélik, hogy Oroszország ellopta az AstraZeneca képletét. „Konkrétan nem tudom ezt megerősíteni, de a hallgatóknak tudniuk kell, hogy vannak olyan külföldi érdekek, amelyeknek céljuk bizonyos érzékeny információk megszerzése, beleértve kereskedelmi titkokat, tudományos, szellemi tulajdont, és minden áron azon vannak, hogy ezeket eltulajdonítsák. A kibertérben ezek a lopások szinte észrevétlenül történnek, és nagyon ébereknek kell lennünk, hogy megakadályozzuk őket. Olyan világban élünk, ahol állami támogatással zajlanak az ipari és gazdasági kémkedések, kibertámadások és így tovább.”

A kanadai, a brit és az amerikai kibervédelem mellett az amerikai szolgálatokat összefogó NSA is jegyzi azt a figyelmeztetést, amely szerint a hackerek a szoftverek hibáit használják ki, adathalász emaileket küldenek, illetve a WellMess és WellMail nevű vírusok segítségével töltöttek fel fájlokat a fertőzött gépekről. A nyugati szolgálatok a dokumentumban tanácsokat is adnak, hogyan lehet védekezni ezek ellen a technikák ellen.

A jelentés szerint 2020 során az APT29 a vakcinák kifejlesztésén dolgozó szervezeteket támadott Kanadában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, nagy valószínűség szerint azért, hogy ellopja a koronavírus elleni védőoltások fejlesztésével és tesztelésével kapcsolatos szellemi tulajdont.

A Downing Street egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az efféle "céges kiberhadviselés" nem újdonság: bármilyen fontos kutatási vagy fejlesztési területen előfordul akkor, ha valamilyen vállalat (vagy esetleg ország) szeretne hasonló eredményeket elérni, mint azok, akik már előrébb járnak náluk, vagy esetleg lassítani a konkurenciát, amíg ők maguk is elérnek ugyanarra a szintre. Persze ilyenkor arra vigyáz a megbízó, hogy ne lehessen közvetlenül hozzá kötni a támadásokat, és itt is csak odáig lehet "visszafejteni" az esetet, milyen ország hackercsoportjai próbálkoznak. Ebből viszont azért nagyjából látszik az is, merrefelé tanyázhatnak a titokzatos megbízók.


(New York Times/BBC/The Sun/ hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS