2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kövesi: az EPPO eddig 350 ügyben indított nyomozást, a becsült kár 4,6 milliárd euró

2021. október 01. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Az Európai Ügyészséghez (EPPO) eddig több mint 2000 bűnügyi bejelentés érkezett, és mintegy 350 nyomozást indítottak. Az ezekben az ügyekben keletkezett kár becsült összege pedig mintegy 4,6 milliárd euró - közölte Laura Codruța Kövesi főügyész pénteken Brüsszelben, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) ülésén.


"A mi feladatunk az európai csalások leleplezése és kivizsgálása" - hangsúlyozta beszédében Kövesi.

Emlékeztetett arra, hogy az EPPO - amely "az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló struktúra rendszerszintű része" - egyik fő kihívása a pénzügyi források elégtelensége.

Az EPPO munkáját érintő másik jelenlegi probléma, hogy Szlovénia nem jelölt személyeket az ügyészi posztokra. Aminek közvetlen következménye, hogy az Európai Ügyészség nem tud az EPPO alá tartozó szlovéniai ügyekben eljárni, ahogy azokban a határon átnyúló ügyekben sem tud nyomozni, melyekben Szlovénia érintett.

Az EPPO-nak 2020 végére kellett volna működőképessé válnia, de végül csak idén június 1-jén kezdte meg munkáját független intézményként, amelynek feladata az uniós költségvetés ellen elkövetett bűncselekmények - például a korrupció vagy a 10 millió eurót meghaladó, határokon átnyúló áfacsalások - kivizsgálása, üldözése és a gyanúsítottak bíróság elé állítása.

A 27 uniós tagállam közül öt - Dánia, Írország, Lengyelország, Svédország és Magyarország - úgy döntött, hogy nem csatlakozik az EPPO-hoz. (agerpres)

Fotó: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS