2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy lengyel vajdaság módosított melegellenes határozatain az Európai Bizottság bírálata miatt

2021. szeptember 28. 17:33, utolsó frissítés: 18:21

Négy lengyelországi vajdaság közgyűlése módosított melegellenes, "a családok védelmében" hozott határozatain, amelyeket korábban bírált az Európai Bizottság.


A Kislengyelországi, a Kárpátaljai és a Lublini vajdaság kisszejmje (sejmik) hétfőn szavazott a határozatokról, a Swietokrzyskie vajdaság pedig a múlt héten változtatott a dokumentumon. Hasonló lépésre készül az ötödik régió, a Lódzi vajdaság önkormányzata is.

A kisszejmek visszavonták a 2019-es határozatokat, amelyek elhatárolódtak az "LMBT-ideológiától", és elfogadtak helyettük más, a családvédelem fontosságát hangsúlyozó, a kereszténységre és a hagyományos lengyel toleranciára hivatkozó dokumentumokat.

Az Európai Bizottság az említett öt lengyelországi régiót a családvédelmi határozatokban foglalt "hiányosságok" helyesbítésére szólította fel. A brüsszeli testület egyúttal felfüggesztette a járványügyi válság hatásainak ellensúlyozását célzó, a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagról folyó egyeztetéseket ezekkel a vajdaságokkal.

A kisszejmekhez fordult ez ügyben a minap az uniós alapokért és a regionális politikáért felelős lengyel miniszterhelyettes, Waldemar Buda is, az elfogadott dokumentumok felülvizsgálatát, a kirekesztő elemek kiküszöbölését kérte.

2019 óta azokat a településeket, amelyek elfogadták a "családvédelmi" intézkedéscsomagot, széles körben "LMBT-mentes zónaként" kezdték emlegetni, miután Bartosz Staszewski lengyel baloldali aktivista néhány, a "családvédelmi" nyilatkozatot elfogadó község helységnévtáblája alá több nyelven "LMBT-mentes zóna" feliratú táblákat rögzített, és az erről készített fotókat a világhálón terjesztette. Az LMBT-mentes zónák létesítésével később többek között Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos is megvádolta Lengyelországot; Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a múlt héten hazugnak nevezte a nyugati médiában ismételgetett kifejezést, aláhúzva: Lengyelországban semmilyen LMBT-mentes övezet soha sem létezett. (mti/hírszerk)

Illusztráció: SatyaPrem képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS