2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oroszország a felelős a Litvinyenko-gyilkosságért - döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága

2021. szeptember 21. 12:58, utolsó frissítés: 13:12

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kimondta, hogy Oroszország a felelős az orosz disszidens, Alekszandr Litvinyenko 2006-os londoni meggyilkolásáért. Az egykori kémet egy ritka radioaktív izotóppal, polonium 210-zel mérgezték meg.


Az EJEE honlapján közzétett hivatalos nyilatkozat "Oroszország a felelős Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásáért az Egyesült Királyságban" címmel ezen a linken tölthető le.

Az EJEB megállapításai szerint a merényletet Andrej Lugovoj volt KGB-testőr és egy másik orosz állampolgár, Dmitrij Kovtun tervezte és követte el, valószínűleg egy, a szovjet KGB utódjának számító Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat által vezetett akció keretében.

Litvonyenko 2001-ben kért és kapott menedékjogot, és költözött Londonba, előzőleg a KGB, majd annak utódszervezete alkalmazásában állt. Miután Nagy-Britanniába költözött, információkat adott ki az orosz titkosszolgálatokról, és heves kritikusa lett Vlagyimir Putyin elnöknek.

Miután férjét megmérgezték, özvegye, Maria Anna Carter (aka Marina Litvinyenko) vitte az Európai Emberi Jogi Bíróság elé az ügyet, így próbálva elérni, hogy Moszkva beismerje felelősségét az egykori orosz titkos ügynök haláláért. 14 évet tartott a per, amely során az orosz fél nem tudta bizonyítani meggyőzően, hogy nincs köze a volt kém meggyilkolásához. A mostani ítélet szerint Marina Litvinyenko 100 ezer euró kártérítésre jogosult. (rfi.ro/telex.hu/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS