2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Afganisztánban a tálib kormány kizárta a lányokat a középiskolai oktatásból

2021. szeptember 19. 12:50, utolsó frissítés: 12:56

Az új, tálib kormány elrendelte, hogy nyissanak ki Afganisztánban újra a középiskolák, de csak a fiúk számára. A lányokról nem tettek említést a pénteki bejelentésében, vagyis őket gyakorlatilag kizárták a középszintű oktatásból, amely egy hónap után indul újra az országban.


A tálib oktatási minisztérium azt közölte, hogy a tanítás a 7-12. osztályos fiúk számára indul újra szombaton – írta a The Guardian alapján a hvg.hu.

A középiskolákba a 13-18 év közötti fiatalok járnak Afganisztánban, és a BBC szerint a többségük szegregált intézmény volt. Ugyancsak a BBC írta azt, hogy a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid közölte: „hamarosan” külön iskolákat nyitnak a lányoknak, már folynak az előkészületek. A diáklányok és sok szülő azonban attól tartanak, hogy ezek csak üres ígéretek.

Az elmúlt héten a tálibok bejelentették, hogy az egyetemekre továbbra is járhatnak nők, de csak a férfiaktól elszeparált helyiségekben tanulhatnak és meghatározott öltözéket kell viselniük. Akadnak, akik szerint ez a gyakorlatban ellehetetleníti az oktatásukat, mivel a felsőoktatási intézményekben nem tudnak az előírásoknak megfelelő körülményeket kialakítani az oktatásukhoz.

Pénteken az is kiderült, hogy az eddig a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyén a továbbiakban erényügyi hivatal működik majd Kabulban. A tárca épületén nemrég lecserélték a feliratot, az új szerint az intézmény a jövőben „az erény előmozdításáért és az erkölcstelenségek megakadályozásáért” felel majd. A tálibok ugyanezen a néven működtettek erényügyi hivatalt, amikor az 1990-es évek második felében Afganisztánt irányították. (hvg.hu)

Nyitókép: Sohaib Ghyasi on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS