2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az új-zélandi őslakosok szeretnék országukat átnevezni Aotearoa-ra

2021. szeptember 17. 18:01, utolsó frissítés: 18:04

Petíciót indított az őshonos lakosságot képviselő párt, hogy országuk nevét – Új-Zélandot – hivatalosan nevezzék át a maori névre, számolt be a The Guardian.


Az ország új neve a Aotearoa lenne, ami a maori nyelven annyit jelent, mint „a hosszú fehér felhő földje.” A Pati Maori párt képviselői, Rawiri Waititi és Debbie Ngarewa-Packer kedden tartott sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy „Mi egy polinéz ország vagyunk – mi vagyunk az aotearoaiak.”

Waititi meglátása szerint az Aotearoa elnevezés az országot egyesíteni fogja, nem megosztani – ahogy egyesek gondolják. „Mások megosztó eszközöket használnak, de ez egy inklúzíós eszköz, amit az őseink mindannyiunkra hagytak, akik ezen a földön együtt élnek” – jelentette ki.

„Új-Zéland egy holland elnevezés, még maguk a hollandok is megváltoztatták az országuk nevét (szerk. megjegyz.: Hollandról Netherlands-ra), az istenit!”

A párt képviselői azt is elmondták, szeretnék, ha öt év múlva a települések és helységnevek is visszakaphatnák az eredeti, gyarmatosítás előtti maori elnevezésüket, illetve a közoktatásba is bevezetnék a nyelvet. Mint ismertették a gyarmatosítás következtében az őshonos nyelvhasználók az utóbbi 90 évben 90 százalékról 20 százalékra esett vissza: annak ellenére, hogy az országban az angol és az új-zélandi jelnyelv mellett, már közel 50 éve a maori is hivatalos nyelvként van elismerve.

Az országban a civil szféra mellett egyébként több politikus és állami intézmény is használja egy ideje az Aotearoa elnevezést, annak ellenére, hogy nem hivatalos. Az állam miniszterelnöke, Jacinda Ardem ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nincs napirenden a hivatalos névváltoztatás, de meglátása szerint pozitívnak értékelhető, hogy egyre többen és egyre gyakrabban használják az Új-Zéland helyett az Aotearoa elnevezést. (The Guardian, MTI via Telex)

Nyitókép: Új-Zéland / Aotearoa nemzeti könyvtára kétnyelvű felirattal. Fotó: Michal Klajban via wikipedia,

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS