2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EP: az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát el kellene ismerni az EU mindegyik tagországában

2021. szeptember 14. 11:31, utolsó frissítés: 13:06

Az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQI-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat – az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalást a HVG nyomán ismertetjük, majd megnézzük, hogyan szavaztak a romániai EP-képviselők. Az igennel szavazók listája nagyon rövid, ennyit már elöljáróban elárulhatunk.


A képviselők 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot az Unióban élő LMBTQI-emberek jogaival összefüggésben. A dokumentum kiemeli, hogy ezeknek az európai polgároknak az Unió minden részén gyakorolni kell tudniuk jogaik teljes körét, ebbe a szabad mozgás jogát is beleértve. Ez azt jelenti, hogy az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni.

Az állásfoglalás hivatkozik az Európai Bíróság 2018-as ítéletére is, mely szerint a a szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelvben a házas- és élettársakról szóló szabályok az azonos nemű párokra is vonatkoznak. Felhívják a figyelmet, hogy például Romániában ezzel ellentétes gyakorlat van érvényben, ezzel szemben az Európai Bizottságnak jogi eszközökkel kellene fellépni.

Az állásfoglalás arra bíztatja a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. A képviselők szerint családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná.

A képviselők végül megjegyzik: Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQI-közösséget. A Parlament emiatt további uniós intézkedéseket (kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetési lépéseket) kér a két ország kormánya ellen.

Hogyan szavaztak a romániai európai parlamenti képviselők?

A név szerinti szavazás eredményei szerint a 387 "IGEN" szavazatból mindössze hat származik a román EP-képviselőktől. Mind a hat romániai törvényhozó, aki az állásfoglalás mellett szavazott, az USR PLUS európai parlamenti képviselője, a Renew Europe csoport tagja: Dacian Cioloș, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicu Ştefănuță, Ramona Strugariu és Dragoș Tudorache.

Ami az ellenszavazatokat illeti, az európai szocialisták és demokraták csoportjának meglepetéssel kellett elkönyvelnie, hogy a progresszív S&D képviselőcsoportból, amely a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás, a sokszínűség és a méltányosság alapelvein alapuló, befogadó európai társadalom mellett száll síkra a romániai kollégák nem gondolkodnak hasonlóan. A nyolc PSD -képviselő: Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Maria Grapini, Claudiu Manda, Dan Nica, Rovana Plumb és Mihai Tudose NEM-mel szavaztak.

Bár az állásfoglalást az Európai Néppárt képviselőinek csoportja kezdeményezte, az ide tartozó romániai EP-képviselők nagy része is ellene szavazott: ketten a PMP -ből (Traian Băsescu és Eugen Tomac), hatan a PNL -ből (Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu). Az RMDSZ is az Európai Néppárt tagja, a két magyar képviselő közül Vincze Lóránt az állásfoglalás ellenn szavazott, Winkler Gyula pedig tartózkodott. Az európai konzervatívok és reformisták képviselőcsoportjának tagja, Cristian Terheș európai parlamenti képviselő is ellene szavazott.

A tartózkodók között Winkler mellett még három liberális EP-képviselőt kell megemlíteni (Dan Motreanu, Siegfried Mureșan és Vlad Nistor) és kettőt az USR PLUS-ból (Vlad Botoș és Vlad Gheorghe).

Három román EP-képviselő nem volt ott a szavazáskor: Rareș Bogdan, a PNL-től, Corina Creţu a Pro Romania részéről valamint Victor Negrescu a PSD-től. (hvg.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS