2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ferenc pápa arra kérte a magyarokat, hogy legyenek nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők

2021. szeptember 12. 20:14, utolsó frissítés: 20:16

Nem túl gyakran utazik a katolikus egyházfő Magyarországra, legutoljára a ’90-es években járt ott II. János Pál, így egészen nagy port kavart Ferenc pápa látogatása, aki elsősorban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén vett részt.


Még korábban arról szóltak a hírek, hogy az egyházfő nem nagyon kívánt találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel, hiszen a pápa kimondottan a zárómise miatt utazott volna Magyarországra és nem hivatalos látogatáson vett részt.

Ennek ellenére egyre nagyobb diplomáciai nyomás alá került, melynek célja az volt, hogy terveivel szemben ne csupán egy délelőttre látogasson Budapestre, hanem legalább udvariassági látogatást tegyen Orbánnál és Ádernél - még ha ő szándékosan ki is akarja hagyni ezt a programpontot. Végül aztán június elején megérkezett a hír: Ferenc pápa találkozni fog Magyarország vezetőivel.

Az egyházfő szeptember 12-én magyarországi idő szerint 8 órakor szállt le a Liszt Ferenc-reptéren, ahol magyar kormányzati tisztségviselők és egyházi vezetők is köszöntötték a kifutópályán.

Innen a Szépművészeti Múzeumba indult, ahol Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a magyar püspöki kar tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával találkozott.

A Vatikán közleménye szerint Orbán Viktor és Ferenc pápa a katolikus egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelemről és a családok védelméről beszélt a találkozón. A Telex arról ír, hogy a miniszterelnök IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett levelének másolatát ajándékozta a pápának. De ugyanúgy az egyházfő is adott ajándékot a két magyar politikusnak, Ippolito Caffi 1800-as években készült festményének mozaikból készült másolatával lepte meg őket.Ezután következtek a magyarországi egyházak vezetőinek köszöntői, melyet a pápa ülve hallgatott végig, lévén, nemrég műtéten esett át. A Telex azt írja, a pápa olaszul tartott beszédet, majd bocsánatot kért (amiért ülve köszönti őket), és azt mondta, hogy már nem 15 éves.

A pápa ezek után pápamobillal indult a Hősök tere felé, az Andrássy úton pár percre megállították, ekkor több csecsemőt vittek hozzá, hogy megáldja őket.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala


Az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén a pápa azt kívánta a híveknek, hogy tárják ki a karjaikat mindenki felé

Az MTI tudósítása szerint a katolikus egyházfő a misén úgy fogalmazott, a vallásos érzés éltető nedve a gyökereihez olyannyira kötődő magyar nemzetnek.

"De a földbe szúrt kereszt nemcsak arra indít bennünket, hogy jól gyökerezzünk meg, hanem a magasba is nyúlik és kitárja a karjait mindenki felé" - mondta.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a kereszt "arra hív, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez, de ne elégedjünk meg ezzel; hogy merítsünk a forrásból és adjunk inni mindazoknak, akik szomjaznak a mi korunkban".

Az egyházfő azt kívánta a híveknek, legyenek "megalapozottak és nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők".

Kiemelte, a Missziós kereszt, a kongresszus szimbóluma arra kell, hogy ösztönözze a hívőket, hogy életükkel hirdessék az "Evangéliumot, amely megszabadít, annak jó hírét, hogy Isten végtelenül gyöngéden szeret minden embert".

Ferenc pápa - az utolsó szavakat magyarul mondva - úgy zárta imádságát: "veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!".

A körülbelül 2 órás rendezvény után a pápa rövid pihenőt tartott, majd elindult a reptérre, ahonnan többnapos szlovákiai útra ment tovább. (mti, telex, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS