2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az FBI nyilvánosságra hozott dokumentumokat a szeptember 11-i terrortámadásról

2021. szeptember 12. 11:48, utolsó frissítés: 11:55

Joe Biden amerikai elnök rendeletére az FBI olyan titkosított dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyben néhány szaúdi állampolgár és a szeptember 11-én történt terrortámadás közötti kapcsolatok vizsgálatáról tudhatunk meg információkat – írja a BBC.


A titkosított dokumentumok feloldását az áldozatok hozzátartozói kérték, ugyanis korábbi információk szerint az akkor Amerikában tartózkodó szaúd-arábiai tisztviselők tudtak a World Trade Center két tornyát érő támadásról, de nem tettek semmit, hogy a terrortámadást megakadályozzák. Ehhez hozzákapcsolódik, hogy a 19 repülőeltérítő közül 15-en szaúdi állampolgárok voltak – teszi hozzá a brit portál.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége üdvözölte a titkosítás feloldását és ismételten közölték, hogy a királyságnak nem volt köze a gépeltérítő személyekhez, ezért „hamisnak és rosszindulatúnak” titulálták az őket érintő rágalmakat.

A dokumentumokból egyébként tényleg nem lehet egyértelműen igazolni, hogy a Szaúd-Arábiai Királyság közvetetten érintett lenne a terrortámadással, ugyanakkor felfedi azokat a személyeket, akik „magas státussal rendelkeztek a szaúdi nagykövetségeken” és vélhetően kapcsolatban álltak gépeltérítő személyekkel.

A BBC szerint a 16 oldalas dokumentum eléggé „szerkesztett”, az interjúalanyok neve továbbra is titkosított, azonban kiderült, hogy a diákként beutazó Nawaf al-Hazmi és Khalid al-Midhar jelentős „logisztikai” támogatást kaptak Omar al-Bayoumitól, aki tanúk szerint gyakori látogatója volt a Los Angeles-i szaúdi konzulátusnak.

A logisztikai támogatás alatt többnyire fordításra, szállásra és utazásra szánt finanszírozást kell érteni.

De felmerül a neve Fahad al-Thumairy, a Los Angeles-i Fahad király mecset imámjának is, aki a dokumentumok szerint szintén kapcsolatban állt a két fiatallal, bizonyos források szerint „egészen szélsőséges meggyőződései voltak”.

Érdekesség továbbá, hogy Omar al-Bayoumi és Fahad al-Thumairy hetekkel a szeptember 11-i terrortámadás előtt elhagyták az Egyesült Államokat.

Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje a dokumentumok nyilvánosságra hozatala után úgy nyilatkozott, hogy ezek a tények megerősítették a gyanút, miszerint a szaúdi királyságnak közvetlen kapcsolata volt az elkövetőkkel.

A korábbi amerikai adminisztrációk nemzetbiztonsági okokra hivatkozva utasították vissza a dokumentumok nyilvánossá tételét. (bbc)

Nyitókép: képernyőmentés, BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS