2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új ortodox templom alapkövét tették le Budapesten

2021. szeptember 11. 15:48, utolsó frissítés: 15:48

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese elhelyezte egy új budapesti ortodox templom alapkövét szombaton, amely három szent főpap – Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János – nevét viseli majd.


A templom az egyetemes patriarchátus magyarországi exarchátus Múzeum utcai épületének udvarában épül fel.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elhelyezi az új budapesti ortodox templom alapkövét. Fotó: MTI / Soós LajosI. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elhelyezi az új budapesti ortodox templom alapkövét. Fotó: MTI / Soós Lajos


Semjén Zsolt köszöntőjében úgy fogalmazott Magyarország, amely a honfoglalás után Bizánctól kapta első püspökét, „soha nem felejti el, hogy mivel tartozik az egyetemes patriarchai trónnak”. Meglátása szerint Magyarország mindig is híd volt Kelet és Nyugat, a keleti és a nyugati kereszténység között. Szent István király személyében pedig összekapcsolódott a keleti és nyugati misszió.

I. Bartolomaiosz megköszönte a kormánynak az épületet, amelyben kialakítják a magyarországi exarchátus új központját és a templomot, valamint az építkezéshez biztosított forrást.

Hangsúlyozta: az épülő Dialógus Központ „a párbeszéd, a kultúra, a hit és eszmecsere” helye lesz, amely nyitva áll majd minden „jószándékú és jóakaratú ember előtt”. (MTI)

A templom három szent főpap - Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János - nevét viseli majd. Fotó: MTI / Soós LajosA templom három szent főpap - Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János - nevét viseli majd. Fotó: MTI / Soós Lajos

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS