2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tíz és tizenegy év börtönbüntetésre ítélték Belarusz két ellenzéki vezetőjét

2021. szeptember 06. 18:41, utolsó frissítés: 2021. szeptember 07. 08:36

Hétfőn Marija Kolesznyikovát 11, Makszim Znakot pedig 10 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Belaruszban. A két ellenzéki vezetőt a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták – írja az MTI.


Az ellenük felhozott vádakat mindketten tagadták, Marija Kolesznyikova abszurdnak nevezte őket. A 39 éves nőt tavaly szeptemberben vették őrizetbe, amikor útlevelét széttépte, hogy megakadályozza kitoloncolását Ukrajnába. A zenészből lett politikus a 2020-as augusztusi elnökválasztás ellenzéki kampányának egyik arca lett. Az ellenzéki vezető szerint az 1994 óta hivatalban lévő Alekszandr Lukasenka csalással választották újra. (Arról, hogy mi történt Fehéroroszországban, részletesen ITT írtunk.)

Maria Kolesznyikovát tavaly szeptember 8-ra virradó éjszaka tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy a hatalom megragadására hívott fel. Az ügyész jóváhagyásával előzetes letartóztatásba helyezték. Szeptember 16-án vádat emeltek ellene az államhatalom megragadására vagy a fehérorosz alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló nyilvános felhívás miatt. 2021 februárjában Kolesznyikova ellen a büntető törvénykönyv két további cikke - a hatalom megragadására irányuló összeesküvés és szélsőséges szervezet létrehozása - alapján emeltek vádat.

Znakot tavaly szeptember 9-én vették őrizetbe, és azzal vádolták meg, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető akciókra szólított fel. Decemberben a főügyészség két új büntetőeljárást indított a Koordinációs Tanács tagjai ellen szélsőséges csoport létrehozása és vezetése, tevékenységeinek finanszírozása és az államhatalom megragadására irányuló összeesküvés címén. Február 10-én Znakot is e két cikkely alapján vádolták meg. Kolesznyikova és Znak akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat.

A Szputnyik Belarusz csatorna felvételein látható volt, amint a két ellenzéki vezető egy üvegfalú kabinban várja az ítélethirdetést.

A videón Kolesznyikova felemelte megbilincselt kezét, hogy a védjegyévé vált szívjelet mutassa fel, miközben mosolygott a kamerák előtt. A múlt hónapban kezdődött bírósági tárgyalásról nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárták a nyilvánosságot. Az ügy körülményeit, a nyomozók és a tanúk nevét sem hozták nyilvánosságra.

Szvetlana Tyihanovszkaja, a fehérorosz ellenzék külföldre menekült vezetője, az ellenzék volt jelöltje az elnökválasztáson, a Twitteren azt írta, hogy „Marija és Makszim a fehéroroszok hőse”. A rendszer azt akarja, hogy megtörve és kimerülve lássák őket. Hozzátette, hatalomra kerülésük esetén szabadon fogják engedni őket, ami sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint a rájuk szabott büntetés kitöltése.

Kolesznyikova egyike annak több ezer embernek, akiket a hatalom őrizetbe vett a tavaly augusztus 9-i elnökválasztás után kirobbant tüntetések miatt. Egyike annak a három, korábban nem politizáló nőnek, akik összefogtak a tavalyi választási kampányban Lukasenka ellen, miután Viktar Babarikát, a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kizárták a választáson indulni szándékozók sorából. Az ő kampánycsapatában dolgozott Kolesznyikova és Znak is. Babarikát még a választások előtt korrupció gyanújával őrizetbe vették, és idén júliusban tizennégy évi börtönre ítélték. (MTI/Telex/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS