2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 4 év börtön vár a capitoliumi zavargások „arcára”, QAnon Sámánra

2021. szeptember 04. 17:38, utolsó frissítés: 17:38

QAnon Sámán, polgári nevén Jacob Anthony Chansley bűnösnek vallotta magát pénteken a szövetségi bíróság előtt – írta meg a BBC. Chansley azt a vádpontot ismerte el a bíróságon, hogy akadályozott egy hivatalos eljárást, a kongresszusi ülést. Az ügyében novemberben 17-én lesz ítélet, az AFP szerint 41-től 51 hónapig terjedő, vagyis több mint négy év börtönt is kaphat.


Ő azoknak a Trump-, és összeesküvés-elmélet hívők csapatának egyik legismertebb figurája, akik 2020-ban az amerikai elnökválasztás után megpróbálták megakadályozni Joe Biden győzelmének hivatalos elismerését és betörtek a Capitoliumba.

Chansley lett a zavargás arca, miután szarvakat és egy medvebőr fejfedőt viselt, valamint amerikai zászlót festett az arcára. Ő hívta magát a QAnon Sámánnak.

A QAnon egy elterjedt összeesküvés-elmélet, melynek a hívői azt gondolják, Donald Trump, az USA korábbi elnöke egy titkos háborút folytat az elit sátánimádó pedofilok ellen a kormányban, az üzleti körökben és a médiában is. Az elmélet szerint olyan vezető demokrata politikusok és hírességek, mint például a Clinton házaspár, Barack Obama, Soros György, Oprah Winfrey, vagy éppen Tom Hanks tagjai egy sátánista kannibál pedofilhálózatnak

Chansley azt mondta az FBI-nak, hogy az elnök kérésére vonultak a lázadók a fővárosban. Nyolc hónapja áll őrizet alatt, és az ítélet szerint novemberben kell börtönbe vonulnia, ahol 51 hónap, vagyis több mint 4 év letöltendő vár rá.

Börtönpszichológusok is megállapították, hogy a férfi különféle mentális betegségekkel küzd, ügyvédje bipoláris zavarról, szorongásos betegségről, depresszióról és skizofréniáról beszélt.

A zavargások után indult szövetségi eljárásokban közel 600 embert vádoltak meg, eddig 36-an vallották magukat bűnösnek. Az összecsapások során öten életüket vesztették, köztük a biztonsági erők egy tagja, 140 rendőr pedig megsérült. A Capitoliumot védő rendőrök közül azóta négyen vetettek véget életüknek.

Címoldali fotó forrása: Twitter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS