2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jogaikért tüntettek a nők Kabulban, a tálibok erőszakosan léptek fel ellenük

2021. szeptember 04. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

A tálib vezetés ellen tüntető nők azt üzenték a hatalmat átvevőknek, hogy ők már nem a kilencvenes évek asszonyai, akik eltűrték, hogy nem járhatnak iskolába és minden joguktól megfosztják őket.


Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek között "Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk" feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányázására, amely során a nőktől szinte minden jogot elvettek, például nem járhattak iskolába, és az utcára is csak férfirokon kíséretében léphettek ki.Videófelvételeken az látható, hogy tálib fegyveresek és nők egy csoportja hevesen összevitatkozott, a képsorokon pedig több nő erősen köhögött, vélhetően könnygáz miatt.

"Úgy tűnik, immár nem lehet politikai demonstrációkat tartani" - jegyezte meg Zaki Darjábi afgán újságíró Twitteren, aki szintén megosztott egy videót a tüntetésről.Kabulban a nők második napja vonulnak utcára, hogy jogaikért tüntessenek, és hogy egyenlőséget és demokráciát követeljenek.

A tálibok korábban azt közölték, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait, elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Afganisztán új vezetői az iszlám szigorú, a nőkre nézve hátrányos értelmezését tartják a vallás egyedül autentikus tanainak. Sokatmondó az a videófelvétel is, amelyen az látszik, hogy a fodrászüzletek plakátjait lefestik, mert nem szabad nőket ábrázolniuk:Sír Mohammad Abbász Sztanikzai, a radikálisok egyik magas rangú vezetője a héten a BBC-nek azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy az új kormányban nők is vezető tisztségeket kapnak majd, bár hozzátette, hogy "meglesz az ő szerepük is". (MTI)

Címlapfotó forrása: Zaki Darjábi Twitter-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS