2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elektronikus postafiókokat zárolt a Google, hogy a tálibok ne férjenek hozzájuk

2021. szeptember 04. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Az afgán afgán kormány által használt email-fiókokat zárolt a Google, hogy a tálibok ne férhessenek hozzá az azokon lévő információkhoz, írja a Telex a Reutersre hivatkozva. A Google közleményben jelezte, hogy figyelemmel követik az afganisztáni helyzetet, és „ideiglenes lépéseket tettünk azért, hogy a fontosabb fiókokat megvédjük”.


A korábbi afgán kormány egyik dolgozója a Reutersnek nyilatkozta, hogy a tálibok az egyik minisztérium szerverein található információk kiadását kérték tőle, de ő ezt nem akarta teljesíteni, így azóta bujkál előlük.

A Telex által idézett hírügynökség szerint a pénzügyminisztérium, a felsőoktatásért felelős minisztérium és a bányászatért felelős minisztérium hivatalnokai is gmail–fiókot használtak munkahelyükön. Ha a tálibok ezekhez hozzáférnek, akkor megtudhatják például, hogy kik dolgoztak a minisztériumoknak, vagy épp kikkel kötöttek szövetséget és szerződéseket.


Mindeközben már alakul az új kormány Kabulban: a tálib mozgalom társalapítója, Abdul Gáni Baradar fogja ezt vezetni - adta hírül ugyancsak a Reuters.

Három különböző tálib forrás szerint az új kormány tagja lesz Mohamed Jaqub, az egykori tálib társalapító, Mullah Omar fia, valamint Ser Mohamed Abbasz Sztanekzai is. Egy másik forrás szerint a tálibok legfőbb vallási vezetője, Hibatulla Ahundzáda is szerepet kap majd a kormányban. Az új kormány legfontosabb feladatának a gazdasági összeomlás elkerülését tartja.

A leendő kormány legitimálása kulcsfontosságú lesz a nemzetközi szervezetek és befektetők szemében. Humanitárius csoportok egy közelgő katasztrófára figyelmeztetnek, szerintük az évek óta a külföldi segélyektől függő afgán gazdaság az összeomlás szélén áll.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS