2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Texasban betiltották az abortuszt a terhesség 6. hetét követően

2021. szeptember 01. 11:37, utolsó frissítés: 11:41

Szerdán lépett hatályba az a törvény, mely megtiltja Texas államban az abortuszt a terhesség 6. hetének elteltével. Ilyen jellegű korlátozásra nem volt példa az Egyesült Államokban a művi vetélés 1973-as, szövetségi szintű engedélyezése óta.


Az abortusz jogáért küzdő csoportok szerint a művi vetélések 85-90%-át eddig a terhesség 6. hete után végezték el Texas államban, ezért úgy vélik, a törvény arra kényszerít majd számos klinikát, hogy bezárja kapuit.

A Planned Parenthood nevű szervezet, illetve más, az abortusz jogáért, valamint a nők egészséghez való jogáért küzdő szervezetek, továbbá orvosok is júliusban megtámadták a törvényt az Austinban működő szövetségi bíróságon, arra hivatkozva, hogy a jogszabály sérti az abortuszhoz való alkotmányos jogot, azonban nem jártak sikerrel.

A május 19-én meghozott törvény abból a szempontból is szokatlan, hogy lényegében a magánszemélyeknek is megadja a jogot, hogy éljenek a tiltás adta lehetőséggel. Azaz bárki pert indíthat olyan személy ellen, aki "segíti vagy támogatja" az abortuszt a terhesség 6. hete után.

Aki megnyer egy ilyen pert, legalább 10.000 dollárt kaphat ezért.


Az abortuszhoz való jogért küzdők szerint a szóban forgó törvény bírósági perek százait eredményezheti, és komoly nehézséget okozhat a védelem biztosítása. (hotnews.com, hírszerk.)

Fotó: Carlos Alfonso/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS