2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az amerikai elhárító rendszer rakétákat lőtt ki a kabuli reptér felé. Hogy ki volt a támadó, nem tudni

2021. augusztus 30. 10:20, utolsó frissítés: 10:39

Több rakétát lőttek ki hétfő reggel a kabuli repülőtér felé: az amerikai rakétaelhárító rendszert aktiválódott. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatok, vagy hogy ki támadta meg az afgán főváros repülőterét. Az incidens az ISIS egyik járművére vasárnap mért amerikai dróncsapást követően történt.


Hétfő reggel legalább öt rakétát lőttek ki a kabuli repülőtérre. A nemzetközi média szerint valószínűleg RPG rakétavetőt használtak, de a CNN és a Reuters által idézett amerikai tisztviselők nem adtak erről bővebb tájékoztatást. Az Egyesült Államok aktiválta a C-RAM védelmi rendszert, amelyet kifejezetten a szárazföldi erők rakéták és tüzérség elleni védelmére terveztek.Vasárnap délután az Egyesült Államok drónnal hajtott végre "védelmi csapást" egy robbanóanyaggal megrakott járműre, hogy megszüntessen egy "közvetlen fenyegetést". Konkrétan, amerikai tisztviselők szerint újabb öngyilkos merényletet akartak végrehajtani a kabuli repülőtéren, hasonlóan ahhoz, amelyet csütörtökön az ISIS-K hajtott végre, amikor 170 civil és 13 amerikai katona halt meg.

Az amerikai hadsereg később elismerte, hogy tudott a támadás lehetséges civil áldozatairól. "Tudjuk, hogy a jármű megsemmisülését követően hangos robbanások következtek be, ami arra utal, hogy nagy mennyiségű robbanóanyag volt a járműben" - mondta Bill Urban, az amerikai hadsereg szóvivője.

Kedden jár le a határidő, ameddig az Egyesült Államoknak be kell fejeznie a kivonulást Afganisztánból. (BBC, CNN, Reuters, biziday.ro, hírszerk.)

Fotó: A kabuli repülőtér. Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS