2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öngyilkos merénylőket lőttek ki katonai drónnal az amerikaiak Kabulban

2021. augusztus 29. 20:19, utolsó frissítés: 20:19

Rakéta csapódott egy házba a kabuli reptér közelében, egy gyerek meghalt, írja az AP hírügynökség nyomán a Telex. Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős a támadásért, ugyanakkor azt tudni lehet, hogy militánsok lőttek ki rakétákat a múltban.


Az alábbi, Twitteren terjedő videó a becsapódás után készült:A The New York Times közben arról ír, hogy katonai drónnal robbantott fel egy öngyilkos merénylőkkel teli járművet vasárnap Kabulban az Egyesült Államok hadereje. Az amerikaiak néhány órával azután csaptak le, hogy Joe Biden elnök arról nyilatkzott: nagyon valószínű egy újabb terrortámadás az afgán főváros repülőtere ellen.

Bill Urban, az amerikai központi parancsnokság szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, próbálják megállapítani, hogy a robbantás követelt-e polgári áldozatokat, de megjegyezte, hogy erre egyelőre nincs bizonyíték. A tisztviselő szerint biztosak abban, hogy sikeresen elérték a célt. „A járműből származó másodlagos robbanások jelentős mennyiségű robbanóanyag jelenlétére utaltak.”

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, az elnök nem kíván háborút indítani Afganisztán ellen, de továbbra is terveznek csapásokat annak érdekében, hogy megakadályozzák az esetleges újabb merényleteket.

Arról is beszélt, hogy komolyan veszik az egyesült államokbeli támadások lehetséges veszélyét, de a hírszerzés szerint az érintett afganisztáni terrorista csoportok nem rendelkeznek fejlett külső tervezési képességekkel. „De természetesen fejlesztheti őket” – tette hozzá.

Csütörtökön két öngyilkos merénylő is robbantott a még az amerikaiak által ellenőrzött repülőtéren. A támadásokban 13 amerikai katona és körülbelül 170 civil életét vesztette. A csütörtöki robbantásos merényleteket az ISIS-K-ként emlegetett terrorszervezet, az Iszlám Állam afganisztáni „leányvállalata” vállalta magára -írja a HVG.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken vasárnap azt közölte, hogy még 300 amerikai állampolgár igyekszik elhagyni Afganisztánt. A tálibok hatalomátvétele óta több mint 114 ezer embert menekítettek ki az országból, köztük 5500 amerikait – mondta Blinken.
(Telex/HVG)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS