2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az evakuációs műveletek vége: miközben tálibok a kabuli reptér átvételére készülnek, az amerikaiak újabb merénylettől tartanak

2021. augusztus 29. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból – írja a Reuters nyomán a HVG. A repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatkozott azután a figyelmeztetés után, hogy a csütörtöki robbantásos merényletet követően szélsőségesek további támadásaira kell számítani. A tálibok egyik tisztviselője közölte, ők is és a távozó amerikai erők is a kabuli repülőtér gyors átadására készülnek.


A kabuli reptéren állomásozó egyik tisztségviselő a hírügynökségnek azt mondta, „Biztosítani akarjuk, hogy minden külföldi állampolgár és a veszélyben lévők is távozhassanak a mai napon. A katonák elszállítása azután kezdődik majd meg, ha ennek a folyamatnak a végére értünk.” Egy amerikai illetékes szerint kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtéren, míg korábban, az evakuációs művelet tetőpontján még 5800 volt a létszámuk.

A tálibok saját szavaik szerint mindeközben arra várnak, hogy az amerikaiak végső beleegyezésüket adják a kabuli repülőtér teljes ellenőrzésének átvételéhez. Szerintük ők rendelkeznek a szükséges műszaki szakemberekből álló csapattal és olyan, magasan képzett mérnökökkel, akik készen állnak a repülőtér átvételére.

Közben a The Washington Post című amerikai lap, saját forrásaira hivatkozva azt jelentette, hogy Joe Biden elnök még augusztus 31. előtt hazarendelné Kabulból az amerikai diplomáciai képviselet minden tagját. Az újság megjegyezte, egyelőre nem világos, hogy az amerikai diplomaták visszatérnek-e majd Afganisztánba egy későbbi időpontban, s ha igen, mikor kerülhet erre sor. Semmilyen végső döntés ez ügyben nem született még.

Az elmúlt két napban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is lezárta kabuli evakuációs műveleteit az amerikai kivonulás miatt keletkezett biztonsági vákuumra hivatkozva. Az Egyesült Államok és szövetségeseinek sietős kivonulását indokolhatja a hatalomra került tálibok augusztus 31-hez kötött ultimátuma mellett az is, hogy a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett, száznál is több halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet követően nagy a veszélye a további terrortámadásoknak.

Biden elnök szombaton, hírszerzési illetékesekkel folytatott tanácskozását követően arra figyelmeztetett: „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége vasárnap hajnalban ismét arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el, illetve kerüljék el az afgán főváros repülőterének környékét, ne menjenek ki a reptérre és tartsák magukat távol a légikikötő kapuitól.
„A parancsnokaink arról tájékoztatták, hogy egy támadás nagyon valószínű a következő 24-36 órában” – fogalmazott Joe Biden. A kabuli repülőtéren csütörtökön elkövetett merényletnek több mint száz halálos áldozata volt, közöttük tizenhárom amerikai katona.

A merényletre – amelynek az elkövetését az IÁ-hoz tartozó Iszlám Állam-Horaszán Tartomány vállalta magára – válaszul az Egyesült Államok légicsapást intézett a szervezet ellen Kelet-Afganisztánban. A dróntámadásban a terrorszervezetet két tagja meghalt, egy harmadik pedig megsebesült.

„Közöltem, hogy üldözni fogjuk a katonáink és ártatlan polgári személyek ellen támadó szervezetet, és ezt is tettük” – jelentette ki Biden. „Ez a légicsapás nem az utolsó volt. Tovább nyomozunk mindenki ellen, aki érintett volt ebben a gyűlöletes merényletben és megfizetnek a tettükért" – tette hozzá az amerikai elnök.
(MTI/HVG)

Címlapfotó forrása:Department of Defense, U.S.A.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS