2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Afganisztán egy tartománya nem adta meg magát a táliboknak, azt ígérik, a végsőkig kitartanak

2021. augusztus 23. 12:17, utolsó frissítés: 12:17

Afganisztánban jelenleg egyetlen tartomány, a Pandzsir-völgy az, ami nincs a tálibok kezén, az itteni lázadók azt mondják, amennyiben nem sikerül megegyezni a tálibokkal, akik közül már több ezer fegyveres indult el meghódítani a területet, hosszan tartó konfliktus várható.


A tálibok augusztus 15-i hatalomátvétele után több ezer afgán talált menedéket a a még független területen, többen azért érkeztek, hogy felvegyék a harcot. A felkelőket Ahmad Maszúd vezeti, aki annak a híres Ahmad Sah Maszúdnak a fia, aki legendás ellenállást vezetett a szovjetek elleni háborúban, és akit az Al-Káida két nappal a new yorki terrortámadás ellőtt, 2001 szeptember 9.-én gyilkolt meg. A hírek szerint több mint kilencezer katonája várja a parancsot.

Maszúd szóvivője azt mondja, céljuk, hogy minél kevesebb vérontás történjen, és hajlandóak letennia fegyvert, ha a tálibok decentralizálják a hatalmat, és garantálják, hogy a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a szabadságjogok mindenkire vonatozni fognak. Ha ezt a tálibok nem fogadják el, a Maszúdék hosszú harcra rendezkednek be.

Bár a tálibok az ország nagy részét uralják, számos területen jelentek meg milíciák, akik nem hajlandóak elfogadni az uralmukat. Maszúdék arra számítanak, hogy a táliboknak nincs elég erőforrásuk arra, hogy az ország teljes területén kezelni tudják az ellenálló csoportok tevékenységét.

A Pandzsir-völgybe a beszámolok szerint már legalább ezer olyan ember érkezett (nők, aktivisták, kisebbségiek, értelmiségiek), akik félnek a táliboktól. Maszúd egy múlt heti, a Washington Postban megjelent cikkben fegyvereket kért az Egyesült Államoktól, viszont a völgyben elkél a humanitárius segítség is, főleg az élelmiszer és a ruházat a menekültek számára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS