2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdogan: Törökországnak nem kötelessége Európa „migránsraktárává” válni

2021. augusztus 20. 09:24, utolsó frissítés: 09:28

Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök este Ankarában az államfői kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján az Afganisztán felől fenyegető újabb migránshullámmal összefüggésben.


Erdogan kifejtette: Európa azzal, hogy lezárja határait, nem helyezheti kívül magát a problémán. "Európa ezzel nemcsak a nemzetközi jogot sérti meg, de az emberi értékeknek is hátat fordít" - fogalmazott.

A török államfő leszögezte, hogy országa nem az a hely, "ahová és ahonnan aki csak akar, be- és kiléphet, ahol kénye kedve szerint mozoghat". A török társadalom ugyanakkor nem csak magára gondol, és nem fordít hátat azoknak, akik az ajtajához érkeznek - tette hozzá egyúttal.

Erdogan közölte, hogy jelenleg 180 ezer regisztrált, és mintegy 120 ezer regisztrálatlan afgán migráns él Törökország területén.

A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni. "Hogy más útvonalon hova mennek, azt már az ő dolguk" - mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a Törökországban élő szíriai menekültek kérdése ettől eltérő, bár kiemelte, hogy az arab ország helyzetének javulásával párhuzamosan, a török állampolgárok iránti felelősségből segíteni kell a szíriaiak hazatérését is.

Erdogan az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban ismét kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, találkoznak az újonnan létrejövő tálib kormánnyal és átbeszélik közös ügyeiket. (MTI)

Fotó: Recep Tayyip Erdogan/wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS