2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új korszak kezdődött Afganisztánban: már a tálibok irányítanak

2021. augusztus 16. 09:34, utolsó frissítés: 09:38

Afganisztán már tálib irányítás alatt kezdte meg a napot, miután vasárnap elfoglalták a fővárost, Kabult – húsz éves korszak zárult le az országban.


Az afgán kormány összeomlott, jelentések szerint az elnök Üzbegisztánba menekült. A reptéren káosz uralkodik, ezrek próbálnak menekülni a fővárosból - írja a euronews.com.

A tálibok politikai irodája szerint vége a háborúnak Afganisztánban, és hamarosan tisztázódik az új rendszer formája. Mohammed Naim szóvivő az Al Jazeerának azt mondta, gondoskodnak az állampolgárok és a diplomáciai képviseletek biztonságáról."Készek vagyunk párbeszédet folytatni minden afgán személlyel, és garantálni fogjuk számukra a szükséges védelmet" - fogalmazott, és kijelentette, szervezete minden lépést felelősségteljesen tesz, és mindenkivel békét akar.A tálib tárgyalási bizottság tagja, Suhail Shaheen úgy fogalmazott, "az afgán nép igénye és akarata egy afgán inkluzív kormány. "Ők akarják ezt a kormányt, tehát ez egy népfelkelés." Twitteren hangsúlyozta, hogy utasították harcosaikat, hogy hagyják békén az afgán civileket.

Nemzetközi aggodalom az afgán nők jogaiért


Több mint 60 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a biztonság és a polgári rend azonnali helyreállítására szólítottak fel, és arra kérték a tálibokat, hogy engedjék el azokat, akik ezt szeretnék.

Jelentések szerint a tálibok máris korlátozásokat vezettek be, különösen a nőkre vonatkozóan. Ezért az ENSZ Biztonsága Tanácsa rendkívüli ülést tart. (euronews.com, hírszerk.)

Nyitókép: képernyőmentés a euronews.com videójából. Szerzői jogok: Zabi Karimi/Copyright 2021 The Associated Press.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS