2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Putyin aggódik az oroszországi természeti katasztrófák súlyossága miatt

2021. augusztus 14. 17:29, utolsó frissítés: 17:38

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin szombaton kifejezte aggodalmát a természeti katasztrófák „előzmények nélküli” komolysága miatt: az országnak szembe kell néznie a kiterjedt szibériai erdőtüzekkel, délen pedig a súlyos árvizekkel – számolt be az AFP.


„Az egyes régiókban tapasztalható természeti katasztrófák kiterjedtsége és jellege teljességgel előzmény nélküli” – jelentette ki Putyin, arra kérve a kormányt, hogy kormány gyorsan és hatékonyan lépjen akcióba az ökológiai problémákkal kapcsolatban.

Az államfő a távol-keleti térségben és a Szibériai tomboló erdőtüzekre utalt, amelyek különösen kiterjedté és veszélyessé tett a súlyos szárazság és az erős széljárás. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy nagyon fontos lenne alapvető és rendszerszintű klimatikus és környezeti lépéseket tenni.

Szibériában a tűz már több mint 16,6 millió hektárnyi területet elpusztított, főként Iakutia térségében, amely egy nagy térség, bár szerencsére nem annyira lakott. Az orosz katasztrófavédelmi hivatalt vezető miniszter csütörtökön volt látogatóban a térségben, és jelentése szerint létrehoztak egy koordináló központot, és mobilizáltak 5 ezer embert, hogy szembenézzenek a tűzzel.

A The Guardian arról cikkezett, hogy Szibéria érintett térségében, péntektől 11 municípiumot érintve a hatóságok beszüntették a munkát, és a teljes lakosságot arra kérték, ne hagyják el otthonaikat, mivel veszélyes füst borul a Iakutia városára.

Időközben a tűz további más nagyvárosok felé terjed, elsősorban Iakutsk irányába, ahol több repülőjáratokat törölték, mivel a levegőben lévő füst miatt lehetetlenné vált a biztonságos légi közlekedés.

Az orosz kormánytól független szakértők a természeti katasztrófáról elismerik, hogy valóban előzmény nélküli a súlyossága, és meglátásuk szerint a globális felmelegedés okozta klímaválság, a hatóságok gondatlansága és a megalapozatlan erdészeti tevékenység okozta.

A Greenpeace oroszországi kirendeltsége szerint a jelenleg tomboló erdőtűz lehet a legnagyobb a történelem során. Más szakmai szervezetek szerint nagyobb mint az összes többi együttvéve. (AFP via agerpres,TheGuardian )

Nyitókép: illusztráció. Fotó: eastwestcenter.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS