2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarország elveszítette a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatását

2021. augusztus 04. 12:26, utolsó frissítés: 12:38

„Magyarország számára többé nem elérhetők a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai" – erősítette meg a Népszava kérdésére a norvég külügyminisztérium.


A magyar kormány már hiába tárgyalna a Magyarországnak szánt 214,6 millió eurós támogatás elosztásának módjáról, az adományozó fél lezártnak tekinti az ügyet. A norvég külügy egyértelművé tette, hogy a támogatás nem csúszik, hanem Magyarország számára elveszett - írja a Népszava. A donor országok és a magyar kormány nem tudtak megegyezni arról, hogy ezt a jelentős pénzösszeget melyik szervezet/alapkezelő ossza szét a pályázó civil szervezetek között, ugyanis ők egy teljesen politikummentes elosztót követeltek. Ezt a feltételt a magyar hatóságok nem teljesítették. Egyébként nemcsak Magyarországtól követeli meg a Norvég Alap a politikamentességet, hanem mind a 15 kedvezményezett országban alapvető feltétel, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen.

Mint a Norvég Külügyminisztérium elmondta, a pénz alapkezelőjét valamennyi országban nyílt pályázat útján választják ki. A pályázók értékelése és rangsorolása a kompetenciák, szakértelem és tapasztalat, a konzorciumon belüli szereposztás és menedzsment, illetve a programleírás és -indoklás alapján történik, továbbá az alapkezelőnek a hatóságoktól független kell lennie.

Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a donorok által elismert kritériumrendszer alapján szakmailag legalkalmasabbnak ítélt pályázó kapja a megbízást.

A Norvég Alap ügye 2014-ben szélesedett nemzetközi diplomáciai feszültséggé - írja az Euronews. A konfliktus forrása az volt, hogy a magyar kormány megvádolta a Norvég Alap civil társadalmi célokra és szervezetekre vonatkozó részének elosztását végző Ökotárs Alapítványt, hogy az általa finanszírozott szervezetek pártpolitikai tevékenységet folytatnak, a források elosztása nem objektív alapon történik, a jobboldali civil szervezeteket diszkriminálják, összességében pedig a források elosztása és felhasználása teljesen átláthatatlan.

Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter az üggyel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy sajnálja a magyar civil szervezetek anyagi veszteségét, és megpróbálnak más megoldást keresni a problémára.

(Népszava/Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS