2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Társadalmi vita Izraelben: az aranyérmes talajtornász nem házasodhat össze barátnőjével

2021. augusztus 03. 17:12, utolsó frissítés: 17:16

Artem Dolgopyat nyerte vasárnap a férfi tornászok talajdöntőjét a tokiói olimpián, az ukrán születésű atlétát nemzeti hősként ünnepelték Izraelben. A felhőtlen öröm egészen addig tartott, amíg anyja egy rádióinterjúban fel nem hívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok nem engedik a fiát megházasodni, mert az ortodox vallási törvények értelmében nem számít zsidónak - írja a Szabad Európa az AP hírügynökség tudósítására hivatkozva.


A megjegyzés érzékeny pontot érintett az országban, amelynek 1948-as alapítása óta számos alkalommal meg kellett küzdenie azzal, hogy egyensúlyt találjon a vallás és az állam ügyei között.

Az úgynevezett visszatérési törvény értelmében mindenki jogosult izraeli állampolgárságra, akinek legalább egy nagyszülője igazolhatóan zsidó. A tornász édesapja az ukrajnai zsidó közösségből származik, onnan települt Izraelbe feleségével, aki viszont keresztény, így a zsidó törvények értelmében Artem is annak számít, a vallási jog (háláchá) alapján ugyanis azt tekintik zsidónak, akinek az édesanyja zsidó.

A Jerusalem Post azt írja, évente 9000 pár utazik külföldre, hogy ott tartsák meg a polgári esküvőjüket.

Izraelben ugyanis nem létezik a polgári házasság intézménye, a törvények megkövetelik, hogy a zsidó párokat a főrabbinátus által felhatalmazott rabbi adja össze. Akik nem felelnek meg az ortodox előírásoknak, például az azonos nemű vagy a különböző vallású párok, illetve a háláchá alapján nem zsidónak számító izraeliek, nem házasodhatnak az országban, külföldre kell utazniuk ehhez.

A polgári házasságkötés bevezetésére irányuló kísérleteket többször is sikerrel akadályozták meg a befolyásos ultraortodox pártok.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn kijelentette: minden rendelkezésére álló eszközzel azért fog harcolni, hogy bevezessék a polgári esküvő intézményét az országban. „Tűrhetetlennek tartom, hogy valaki fennállhat a pódiumon a Hatikvát (a nemzeti himnuszt) hallgatva, aranyérmet szerezhet Izrael nevében, de nem házasodhat meg itt” – emelte ki. (Szabad Európa)

Fotó forrása: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS