2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Özönlenek az illegális bevándorlók Belaruszból Litvániába

2021. augusztus 03. 08:29, utolsó frissítés: 08:29

A fehérorosz rezsim velük igyekszik sakkban tartani a balti országot és a vele szemben szankciókat is bevető Európai Uniót.Könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét az illegális bevándorlókat a litván rendőrség az Euronews tudósítása szerint. Az incidensre a belarusz határ menti őrsökön kialakított ideiglenes táborokban került sor, ahol a menekültek a zsúfolt körülmények ellen tiltakoztak.

Csak idén közel négyezer ember érkezett Fehéroroszország felől, holott 2020-ban ez a szám csak 81 volt. Kétharmaduk iraki állampolgár, akik Minszken keresztül érkeztek. A litván és az uniós vezetők a belarusz hatóságokat vádolják a tiltott határátlépések megszervezésével. Egyre több repülő közlekedik Irak és Minszk között.

Ylva Johansson az Európai Unió belügyi biztosa Vilniusban kijelentette; „mindez a Lukasenka-rezsim provokációja. Ez elfogadhatatlan. Meg kell mutatnunk, hogy nincs szabad átjárás az EU területére. Litvániának, az EU-nak, a schengeni államoknak meg kell akadályozniuk a jogosulatlan belépést erre a területre.”

Hozzátette, Brüsszel 12 millió euró azonnali szükséghelyzeti finanszírozást biztosít és egységeket küld Litvániába a határellenőrzés biztosítására.

A sok belarusz ellenzékinek menedéket nyújtó Litvánia júliusban megkezdte egy 550 kilométeres szögesdrót kerítés építését a Belarusszal közös határán.

Az Európai Unió júniusban súlyos szankciókat vezetett be a Lukasenka-rezsimmel szemben, miután a csalárd módon megnyert tavalyi elnökválasztást követően indult tüntetéseket az autoriter vezető erőszakkal elfojtotta. Politikai ellenfeleit pedig börtönbe záratta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS