2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Apokaliptikus képek a törökországi Bodrumból, ahol reménytelenné vált a harc a pusztító tűzvésszel

2021. augusztus 02. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

Sokkoló videókat és fényképeket osztanak meg a közösségi oldalakon a Földközi-tenger térségében pusztító bozót- és erdőtüzekről, amik lakott területeket és üdülőhelyeket egyaránt fenyegetnek. Az Euronews gyűjtött össze néhányat ezek közül.


Bodrum a török riviéra egyik legnépszerűbb turistaparadicsoma, az ide érkező nyaralók a természet szépsége és a kultúrtáj varázsa miatt választják ezt az üdülőhelyet, ami idén a tűzkatasztrófa által leginkább sújtott vidékek egyikévé vált.

A Twitteren azt írja egy videó megosztója, hogy a helyzet egyre rosszabb, a tűz egyre nagyobb és nagyobb.Reménytelen küzdelem a tüzek oltása, ugyanis a hőségben és a szárazságban a szél gyorsabban viszi a lángokat, gyorsabban alakulnak ki új tűzfészkek, mint amivel a tűzoltók lépést tudnak tartani.

Mazi strandjáról aki tehette, gumicsónakokon, bárkákon és hajókon a tengerre menekült a partvonalat elérő lángok elől. "Isten segítsen mindenkinek!" - írta egy török férfi, aki egy csónakból készített videót.
Alávalónak nevezi a gyújtogatókat egy twitterező, aki egy vízfolyás közepén rekedt állatokról osztott meg fotót. Az erdő lángjaitól fénylik az erdő, a megzavarodott vadak ösztönösen menekültek a vízbe.A hatóságok több országban gyanítják, hogy a Földközi-tenger partvidékén tomboló tüzek nem spontán lobbantak fel, hanem szándékos gyújtogatás vagy hanyagság miatt keletkeztek.
A bodrumi polgármester felszólította a lakosságot és a turistákat, hogy ne maradjon senki a lángoktól fenyegetett területeken, meneküljön mindenki biztonságos helyre. Úgy fogalmazott, hogy már ahhoz is túl késő van, hogy repülőgépekről kíséreljék meg a tűz oltását.Nem csak a közeli felvételeken ijesztő a tűz látványa. A távolról készült panorámaképeken is látni, hogy helyenként a teljes horizont lángokban áll.Bodrum forró éghajlatáról ismert. Június és szeptember között 45 fok feletti hőmérsékleteket mérnek errefelé, a nyár közepén pedig 50 fok feletti kánikula is előfordul: 50,8 Celsius-fokos júliusi csúcshőmérsékletet mértek idén.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS