2021. szeptember 16. csütörtökEdit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Augusztustól 10 újabb egyetem kerül alapítványi fenntartásba, köztük a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem is

2021. augusztus 01. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Augusztustól tíz újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézményekhez,az újabb modellváltási hullám miatt szinte csak Budapesten marad állami egyetem - írja a HVG.


Vasárnaptól összesen már 21 intézmény működik az új modellben, alapítványi fenntartásban. 2021 szeptemberétől több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták csaknem 70 százaléka tanul modellváltó intézményben – olvasható az ITM közleményében.

Ahhoz a tíz egyetemhez, amelyek már korábban modellt váltottak, augusztus 1-jével csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a világhírű borvidéken, külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül az Eszterházy Károly Egyetem.

Az Országgyűlés idén áprilisban döntött arról, hogy a felsőoktatási intézmények fenntartói jogait közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak adja át. Bár a hivatalos kommunikáció szerint az intézmények maguk kérték a fenntartóváltást, több egyetemen egyértelművé vált: közel sem mindenki ért egyet az intézményi autonómiát fenyegető változással, amely mellett a kormány több pénzzel, nagyobb önállósággal, rugalmas működési lehetőséggel, oktatói béremeléssel érvelt – írja az Eduline.

Az újabb modellváltási hullám miatt gyakorlatilag csak Budapesten marad állami egyetem. Kivételt Baja, Szombathely, Zalaegerszeg és Hatvan jelent majd: Baján működik az egyetlen állami főiskola és a szintén állami kézben maradó Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi kara, a szombathelyi campus néhány éve az ELTE-hez tartozik, Zalaegerszegen és Hatvanban pedig a BME indít egy-egy-szakot. (hvg.hu/MTI)

Címlapfotó: Pécsi Tudományegyetem

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS