2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezrek tüntettek Párizsban a kötelező oltások és a védettségi igazolvány miatt

2021. július 25. 13:19, utolsó frissítés: 17:10

Párizsban több mint tízezren, Franciaországban több mit 160 ezren tüntettek szombaton a kormány újabb járványügyi szigorirtásai miatt – írja az Euronews.


A francia elnök, Emmanuel Macron, a negyedik hullámtól és a koronavírus delta variánsától tartva, a múlt hét elején bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a védőoltást. A kormány célja, hogy elérjék a 100 százalékos lakossági átoltottságot, és ennek értelmében az országban ősztől megszüntetik a PCR-tesztek ingyenességét is. Macron álláspontja szerint, ezzel arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy a tesztelések helyett inkább oltassák be magukat.

Emellett augusztus elejétől kötelező lesz védettségi igazolványt felmutatnia annak, akik egyes tömegközlekedési eszközöket vennének igénybe, és a boltok, éttermek, kávézók beltéri helyiségeit is csak ennek felmutatásával lehetne látogatni.

A tüntetők az intézkedéseket diszkriminatívnak tartják: „Én például be vagyok oltva, de nem vagyok hajlandó kényszeríteni az embereket. Jobb, ha eszmecserét folytatunk, ha tájékozódunk és vitázunk, ha megpróbáljuk meggyőzni az embereket. De nem szabad megsérteni a szabadságjogokat” – jelentette ki egyik tüntető.

A francia hatóságok a tüntetéseken vízágyúkat és könnygázt is bevetettek, a helyszíni jelentések szerint több összecsapás is történt a demonstrálók és a rendőrség között.Párizson kívül olyan nagyvárosokban volt nagyobb létszámú tüntetés, mint Marseille, Montpellier, Nantes és Toulouse. (euronews.com)

Nyitókép: képernyőmentés / Twitter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS