2021. szeptember 16. csütörtökEdit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyar kormány most azt mondja, hogy nem Brüsszel, hanem ő köti feltételekhez a helyreállítási alap elfogadását

2021. július 24. 12:14, utolsó frissítés: 12:19

A helyreállítási terv szerint a Magyarországnak járó európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről szóló kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában.


Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat szerint az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti. – áll a péntek este megjelent határozatban, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság világossá tette: nem ez az indok - írja a hvg.

A magyar kormány mostani határozatában kimondta:

„hazánk helyreállítási tervének elfogadása során csak olyan megállapodás fogadható el, amelyben az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma);

hazánk az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti diszkriminációmentességet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzített azon rendelkezéssel együtt valósítja meg, amely kimondja ’a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban’;

hazánk az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazza”.

A határozat egyúttal felhívja az érintett minisztereket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a Gazdaság-újraindítási Akcióterv végrehajtása érdekében Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéhez kapcsolódó intézkedési lista szerinti intézkedések végrehajtását. A lista 58 pontot tartalmaz.

„Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot. Itt van a kezemben az az 54 oldalas, európai bizottsági levél, amelyet elküldtek nekünk. Ebben azt kérik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt” – mondta a kormányfő a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

A helyreállítási tervről, amelyet Magyarország benyújtott az Európai Bizottságnak, már hetek óta folyik a vita. A Miniszterelnökség korábban elhárította, hogy a bizottságnak bármilyen szakmai jellegű gondja lenne a benyújtott tervekkel, szerintük csak a magyar „pedofiltörvény” elfogadása után állt elő „abszurd”, jogi jellegű követelésekkel Brüsszel. A késedelmek miatt nemrég arról is döntöttek, hogy a magyar helyreállítási tervet egyelőre az uniós pénz nélkül indítják el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS