2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kínát és Törökországot sem kímélte az extrém időjárás. Hatalmas áradásokkal és rekordmagas hőséggel küszködtek

2021. július 22. 20:01, utolsó frissítés: 20:06

Több százezer személyt telepítettek ki a napok óta tartó, súlyos esőzések okozta áradások miatt Csengcsouban, a közép-kínai Honan tartomány székhelyén.

Még a hét első felében a város egyik metróvonalát is elöntötte a víz, a szerelvényeken és az alagútban több száz ember rekedt. Helyszíni beszámolók szerint a metrókocsikban a hirtelen felgyülemlett víz a bent rekedt emberek mellkasáig ért. Az MTI szerint közel ötszáz embert menekítettek ki az elárasztott metróból, de legkevesebb tizenketten életüket vesztették.Csengcsouban egyébként a teljes metróhálózaton leállt a közlekedés, a buszok már ezt megelőzően sem jártak, mivel a városban elektromos buszok közlekednek, ezek működését pedig a súlyos esőzések közepette a hatóságok nem ítélték biztonságosnak.

A városban több helyen akadozó áram- és vízellátásról számoltak be, az egyik csengcsoui kórházban kedd este teljes áramszünet volt. Az egyik kínai lap szerint mintegy hatszáz, válságos állapotban lévő beteg várt átszállításra.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán végül rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet, és az emberélet, valamint a helyi lakosok vagyonának védelmét jelölte meg a katasztrófavédelmi munka elsődleges céljaként.

Törökországban is többen meghaltak

Törökország északkeleti részén is hasonlóan nagy a baj, számos folyó kilépett a medréből, az áradások pedig vittek mindent, amit értek. Legalább hat halott van – tudósít a Digi24.

A leginkább érintett vidék a Fekete-tengertől mindössze 30 kilométerre fekvő Artvin városa.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ország másik felében, délkeleten megdőlt az eddigi hőségrekord: a szíriai határhoz közel fekvő Cizre városában kedden 49,1 Celsius-fokot mértek, ami a valaha mért legmagasabb érték Törökországban. (mti, digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS