2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy mesekönyv miatt vették őrizetbe a beszédterapeuták szakszervezetének vezetőit Hongkongban

2021. július 22. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

A beszédterapeuták szakszervezetének öt vezetőjét vették őrizetbe Hongkongban csütörtökön azzal a gyanúval, hogy lázító gyerekkönyvek kiadásával és terjesztésével akartak gyűlöletet és erőszakot szítani a kormányzat ellen.


A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent beszámoló szerint az öt gyanúsított a Hongkongi Beszédterapeuták Általános Szakszervezetének elnöke, elnökhelyettese, titkára, kincstárnoka és egyik bizottsági tagja.

A lap rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a 2019 novemberében alakult szakszervezet három, gyerekeknek szóló képeskönyvet adott ki, amelyben a hongkongi kormányellenes tüntetéseken elkövetett "gonosztetteket" próbálták szépíteni. A forrás szerint a könyvekben azt a tizenkét szökevényt is dicsőítették, akiket 2020-ban a kínai parti őrség fogott el, amikor megpróbált Tajvanra menekülni a hongkongi igazságszolgáltatás elől.A szakszervezetet olyan gyerekkönyv-sorozat tette ismertté a szélesebb közvélemény előtt, amelyben egy bárányok lakta falu küzd a betolakodó farkasok ellen. Az egyik könyvben szerepel egy történet tizenkét bárányról, amely megpróbált elszökni az üldöztetés elől, de a farkasok falujában fogságba esett. Egy másik történet arról szól, hogy a bárányoknak maguknak kellett megvédeniük a falut azután, hogy a pásztor távozott. A szakszervezet mesemondó eseményeket is szervezett öt és nyolc év közötti gyerekeknek.

Azzal gyanúsítják az őrizetbe vetteket, hogy "aljas és különösen gonosz" szándékkal terjesztettek tévhiteket és szítottak gyűlöletet.

A szakszervezethez tartozó bankszámlákon a rendőrség összesen 160 ezer hongkongi dollárt (6,27 millió forint) zárolt.(MTI)

Fotók: képernyőmentések a Radio Television Hong Kong beszámolójából

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS