2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kémszoftvert gyártó cég: semmi közünk az ötvenezres telefonszám-listához

2021. július 21. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat tulajdonosa azt állítja, hogy semmi közük nincsen az állítólag megfigyeltek telefonszámait tartalmazó ötvenezres listához - jelentette a Kalkaliszt című izraeli gazdasági újság.


Salev Hulió, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az NSO-nak semmi köze az ismeretlen eredetű ötvenezres listához, és tagadta, hogy a szoftverrel rosszindulatú tevékenységet végeztek volna.

"Körülbelül egy hónappal ezelőtt azzal fordultak hozzánk, hogy a piacon egy lista kering. Azt állították, hogy feltörték az NSO szervereit Cipruson, és hogy vigyáznunk kell" - mondta Hulió a Kalkalisztnak.

"Ellenőriztük. Nincsenek szervereink Cipruson, nincsenek ilyen listáink, és a számnak sincs semmi értelme. Később két ügyfelünk is szólt nekünk, hogy megkeresték őket, azt állítva, hogy létezik ez az NSO-val kapcsolatos lista. Kaptunk néhány képernyőképet, és láttuk, hogy nem hasonlít a Pegasus rendszerére, a szerveren látható kép különösen nem ilyen, hanem egy HLR Lookup szerver. Arra jutottunk, hogy ez egy vicc" - állította Hulió.

"Őrült információhiányra próbálnak valamit építeni" - közölte Hulió. "Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki. Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd" - vélekedett a kémszoftver izraeli gyártója.

"Ügyfeleink évente átlagosan száz célpontot határoznak meg. Az NSO megalakulása óta nem érhettünk el ötvenezer célponthoz. A Pegasusnak negyvenöt ügyfele van, egyenként évi százas számokkal. A listán olyan országok is szerepelnek, amelyek nem ügyfeleink, és az NSO-nak egyáltalán nincs listája, amely központosítja a Pegasus összes célpontját, pusztán azért, mert maga a vállalat nem tudja valós időben, hogyan használják ügyfelei a rendszert" - magyarázta az üzletember.

Hulió elutasította a civilek lehallgatásának vádjait. "Újságírók, emberi jogi aktivisták, civil társadalmi szervezetek kívül esnek a határokon. Annak az ügyfélnek, aki újságírót vagy emberi jogi aktivistát hallgat le, számomra abban a pillanatban megszűnik az ügyfél státusza. Miért? Mert nem ez a rendszer célja. Ismerjük, és felismerjük az ilyesmit. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a visszaéléséket" - hangsúlyozta.

Az Axios című hírportál értesülése szerint Izrael kárelhárító bizottságot állít fel az NSO kémszoftverének ügyében kitört megfigyelési botrány kezelésére, amelyben részt vesznek a védelmi iparág exportengedélyeiért felelős honvédelmi minisztérium, a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a külföldi hírszerzést végző Moszad, a katonai hírszerzés, illetve más ügynökségek képviselői.

Mint írtuk, alapos gyanú szerint a magyar kormány egy kémprogram segítségével feltörhette oknyomozó újságírók és független médiumok tulajdonosainak telefonját, hogy megfigyelje őket. A gyanú szerint egy izraeli cég, az NSO Pegasus nevű kémprogramját használja Orbán Viktor kormánya az oknyomozó újságírók és a kritikus médiumok megfigyelésére."Orbán Viktor kormánya új fegyvert vetett be a magyarországi média elleni háborúban, több mobil eszköz kriminalisztikai elemzése szerint a világ egyik leginvazívabb kémprogramját használva az oknyomozó újságírók és az ország egyik utolsó független médiatulajdonosa ellen" - írja a The Guardian.

A Telex.hu rövid összefoglalója a Pegasus-botrányról itt nézhető meg:


(mti/hírszerk.)
Nyitókép: Telex.hu/videókép

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS