2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jóváhagyta egy bíróság, hogy egy amerikai egyetem kötelezővé tette az oltást a diákjai és a munkatársai számára

2021. július 20. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Egy Chicago-i bíróság kimondta: jogszerű az, hogy az Indiana Egyetem kötelezővé tette az oltást 90.000 diákja és 40.000 alkalmazottja számára. A vakcinától azonban eltekintenek, ha valaki vallási vagy egészségügyi okokra hivatkozva nem akarja bevenni.


A szabály ellen 8 diák tett panaszt a bíróságon.

Az ítélet első fokon született meg, tehát még van lehetőség fellebbezni.

Damon Leichty szövetségi bíró szerint egyrészt a diákoknak az Alkotmány szellemében joguk van visszautasítani az oltást, hisz jogukban áll rendelkezni a saját testük fölött. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy az egyetemnek viszont joga van egy ésszerű oltási eljárást kötelezővé tenni a közösség egészsége érdekében.

A bíró az indoklásában arra is kitért, hogy a reklamáló 8 diák közül 6 már elérte - vallási okokra hivatkozva - hogy ne kötelezzék az oltás bevételére, viszont maszkot nem hajlandóak hordani, illetve a távolságtartásra vonatkozó szabályokat sem akarják betartani.

Az Egyesült Államokban jó ütemben haladt az oltási kampány, az utóbbi időben azonban a folyamat lelassult. A felnőtt lakosság 68%-a kapta meg legalább az első dózist, azonban régiónként igen nagy különbségek vannak az átoltottsági arányt tekintve. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Brett Jordan/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS