2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lehallgatási botrány Magyarországon: a Fidesz szerint nem indokolt összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot

2021. július 19. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el - közölte a Fidesz-frakció egy hétfőn kiadott közleményben.


Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a közleményben hangsúlyozta, a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát.

"A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják" - szögezte le a kormánypárti politikus.

Kiemelte, továbbra is azt várják a nemzetbiztonsági szervektől, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg Magyarország biztonságát, jogos érdekeit.

Korábban Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter a Telexnek azt mondta, semmilyen információval nem rendelkezik a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről, – kezdte a miniszter válaszát, elmondta, hogy hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

Szijjártó felkérte a hivatal vezetőjét hogy tekintse át, milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött. milyen titkosszolgálati érdekek állnak amögött, ha ez valóban megtörtént, kinek az utasítására, kinek az érdekében, ha meg nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra?.

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány vasárnap délután robbant, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában.

A botrány abból áll, hogy okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban, így például Magyarországon is, nem az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele. (hírszerk.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS