2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ursula von der Leyen: a Pegasus-ügy, ha igaz, teljességgel elfogadhatatlan

2021. július 19. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Ursula von der Leyen újságírói kérdésre beszélt hétfőn a hatalmas botrányt kavaró Pegasus-ügyről.


Amint arról beszámoltunk, ennek lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nem az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele.

Egy oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Az Európai Bizottság elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy természetesen az állításokat le kell ellenőrizni, de ha azok valóban igazak, akkor az „teljességgel elfogadhatatlan. (…) A sajtó, a média szabadsága az EU értékeinek, alapvetéseinek egyike.”

„Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan” – mondta von der Leyen. A hvg.hu azt írja, hogy a témára az Európai Bizottság szóvivője is kitért a déli sajtótájékoztatón: ott az hangzott el, hogy a Bizottság nem tervez vizsgálatot indítani az ügyben, mert a nemzetbiztonság tagállami hatáskör. (telex.hu, hírszerk.)

Fotó: wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS