2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az áradások következtében 1300 ember tűnt el Németországban, városokat ürítenek ki

2021. július 16. 11:38, utolsó frissítés: 11:38

Több mint hetvenen meghaltak Németországban és Belgiumban az évszázad legnagyobb esőzése okozta áradásokban, és legalább 1300 emberről feltételezik, hogy eltűnt. A kedden kezdődött özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban teljes városokat és falvakat árasztott el a víz, rengeteg épület megsemmisült.


A legtöbb halálos áldozat Németországban van, de legalább tizenegy ember halt meg Belgiumban, ahol szintén több eltűntet is jelentettek - írja a 444.hu.

Az esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott.

Az előrejelzések szerint pénteken még több eső eshet. A védekezésben és a mentésben 15 ezer emberrel vesz részt a tűzoltóság, a katonaság, a rendőrség és a katasztrófavédelmi szervezet. A katonaság munkagépekkel és tankokkal segít megtisztítani az utakat a kidőlt fáktól és törmeléktől, a háztetőkön ragadt embereket pedig helikopterekkel mentik.

A dél-hollandiai Maastrichtben tízezer embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat, és keressenek védelmet az árvíz elől, mert a Mass folyó várhatóan lakott területeket áraszt el. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett.

Belgium keleti részén kilencre emelkedett csütörtök este a napok óta tartó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma, további négy embert pedig eltűntként tartanak nyilván. (444.hu, hírszerk.)

Fotó: Chris Gallagher/unsplash.com (képünk illusztráció)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS