2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A HIV-fertőzések számának növekedésére figyelmezet két szervezet

2021. július 15. 20:40, utolsó frissítés: 20:40

Haladéktalanul alapokat kell kiutalnia Romániának a HIV terjedésének megállítására, illetve megelőzésére, ugyanis egyre növekszik az ilyen fertőzések száma az országban - hívja fel a figyelmet a Romanian Angel Appeal Alapítvány, valamint a Román Egészségügyi Figyelő nevű civil szervezet.


Közös közleményükben leszögezik, a HIV-fertőzés "jelentős" közegészségügyi problémát jelent Romániában, és a COVID-19-világjárvány előidézte egészségügyi válság csak súlyosbította a helyzetet.

Azt állítják, 2020-ban az előző évekhez képest sokkal kevesebb - 432 - új megbetegedést regisztráltak, ami a szervezetek szerint a tesztelési ráta jelentős csökkenésével magyarázható.

A romániai HIV/AIDS-fertőzéseket megfigyelő és értékelő központ legutóbbi jelentése értelmében Romániában 16.848 HIV-pozitív személyt tartanak számon.

A Romanian Angel Appeal Alapítvány és a Román Egészségügyi Figyelő úgy véli, a HIV-fertőzés kockázatának leginkább kitett csoportokat célzó megelőző intézkedések hiányában a koronavírus-járvány lecsengése után robbanásszerűen meg fog nőni az új esetek száma, és az újonnan fertőzöttek helyzetének "drámai romlására" lehet számítani.(agerpres)

Fotó: Klaus Nielsen/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS