2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai Bíróság: a lengyel igazságügyi reformok sértik az uniós jogot

2021. július 15. 13:15, utolsó frissítés: 13:16

A nemzeti jog elsőbbsége mellett foglalt állást a lengyel alkotmánybíróság az európai uniós joggal szemben. A döntés a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) által indított eljárás eredményeként született.


A párt a lengyel jogrendszer reformja, illetve az ezt érő éles uniós kritikák kapcsán tette fel a kérdést az alkotmánybíróságnak, amely úgy döntött, hogy a nemzeti jogot kell elsődlegesnek kell tekinteni az európai uniós joggal szemben - írja az Euronews.

A PiS az elmúlt hat évben átgyúrta az igazságszolgáltatást, többek között megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság bíráinak kinevezési procedúráját. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy meg akarja kötni a vitatott reformokat ellenző független bírák kezét, és a PiS szövetségeseit az igazságszolgáltatás kulcspozícióiba helyezi.

Egy februárban elfogadott új törvény megakadályozza a bírákat abban, hogy "belügyi kérdéseket" terjesszenek az Európai Bíróság elé. Létrehoztak egy új jogi testületet is, amely a bírák függetlenségét bírálja el, sőt, egy "fegyelmi kamarát" is létrehoztak a Legfelsőbb Bíróság bíráinak értékelésére, amelynek előjoga van a bírák mentelmi jogának felfüggesztésére, perelésükre vagy fizetésük csökkentésére - írja a Digi24.

Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében megállapította, hogy a bírák új fegyelmi rendszere Lengyelországban sérti az uniós jogot, és hogy Lengyelország nem teljesítette uniós kötelezettségeit. Az unió bírósága megerősítette ezzel az Európai Bizottság kritikáját a lengyel igazságügyi reformokkal kapcsolatban. A bírált jogszabályok ugyanis lehetővé teszik a bírósági határozatok politikai ellenőrzését, a bírákra történő nyomásgyakorlást, döntéseik befolyásolását, és aláássák e bíróságok függetlenségét - mondta az EUB. (euronews, digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS