2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ukránok alkotmányosnak találták a magyar és orosz nyelvellenes törvényt

2021. július 14. 19:58, utolsó frissítés: 19:58

Az ukrán alkotmánybíróság szerdán alkotmányosnak minősítette az ukrán nyelvtörvényt, amely az érintettek szerint: felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát - számolt be az MTI.


Taras Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos üdvözölte a testület döntését. Az alkotmánybíróság ígérete szerint a határozat teljes szövegét július 15-én teszik közé.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt sietve, még az új államfő, Volodimir Zelenszkij hivatalba lépése előtt, április 25-én fogadta el a parlament. Petro Porosenko leköszönő államfő pedig május 15-én alá is írta a jogszabályt, hatályba viszont csak júliusban, vagyis már Volodomir Zelenszkij jelenlegi államfő beiktatása után lépett. (Zelenszkij május 20-án tette le a hivatali esküt.) Zelenszkij még áprilisban, a törvény parlament általi megszavazásakor ígéretet tett arra, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt abból a szempontból, hogy tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait.

A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak többek között a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Ezenfelül az ukrán nyelv használatának, illetve az azzal kapcsolatos szabályok megsértéséért még jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

51 parlamenti képviselő beadvánnyal fordult a testülethez, hogy mérlegelje a törvény alkotmányosságát. Az alkotmánybíróságnak egy évre volt szüksége ahhoz, hogy meghozza döntését.

Az 51 képviselőnek a törvény alkotmányossági felülvizsgálatára vonatkozó kérése 2019. június 21-én érkezett meg a taláros testülethez, amely 2020. július 7-én kezdte el a beadvány vizsgálatát. A javarészt Moszkva-barát képviselők azt az álláspontot képviselték, hogy a törvény nem felel meg az alkotmánynak, mert nem szabályozza a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatára vonatkozó eljárást, és egyes jogszabályi rendelkezései "valójában az orosz ajkú állampolgárok diszkriminációját jelenti". (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS