2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Franciaország és Görögország is bevezeti az egészségügyben dolgozók kötelező oltását

2021. július 13. 14:55, utolsó frissítés: 14:57

Hétfő este óta hirtelen 900 ezer francia állampolgár programáltatta be magát koronavírus elleni oltásra. Az ok: Emmanuel Macron figyelmeztette a lakosságot, hogy mindazok, akik nincsenek beoltva, és nem tudnak felmutatni negatív koronavírus-tesztet, korlátozásokkal fognak szembesülni.


Az államelnök egy sor intézkedést jelentett be, amelyekkel a koronavírus terjedésének felerősödését próbálják lelassítani: például kötelezővé teszik az oltás felvételét az egészségügyben dolgozók, valamint a sérülékeny csoportokkal dolgozók körében. Emellett bevezetik az "egészségügyi jogosítványt" (amely a beoltottságot igazolja vagy a friss negatív tesztet), amely nélkül augusztustól kezdődően tilos a belépés a kávézókba, vendéglőkbe, bevásárlóközpontokba, kórházakba, idősotthonokba, más egészségügyi intézményekbe, de tilos lesz repülőgépre, vonatra, távolsági buszjáratra is felülni enélkül. Ugyanezt fogják alkalmazni az edzőtermekbe és a kulturális intézményekbe való belépés esetén is.

Az elnök hangsúlyozta: az oltás nem kötelező a lakosság egésze számára, ám azok, akik nem igénylik, számolniuk kell ennek következményeivel. Az egészségügyi személyzetnek szeptember 15. a határidő, ha addig nem oltatják be magukat, viseljék döntésük következményeit, mondta az államfő.

Szeptember 15-étől az egészségügyi személyzet azon tagjai, akik addig nem kapták meg a koronavírus elleni oltást, nem dolgozhatnak és nem kapnak fizetést - jelentette be hétfő este Olivier Veran egészségügyi miniszter.

Hétfői bejelentés szerint egyébként Görögország is bevezeti az egészségügyi dolgozók kötelező oltását. Augusztus 16-ától azoknak a személyeknek, akik öregotthonokban dolgoznak, és nincsenek beoltva addig, felfüggesztik a munkaszerződését.
(hotnews)

Illusztráció: MTI/Nemes János

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS