2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hat nyugat-balkáni ország EU-ba való felvételét sürgeti Merkel

2021. július 06. 08:37, utolsó frissítés: 08:37

Angela Merkel hétfőn arról beszélt, hogy hat nyugat-balkáni országot kellene felvenni az EU-ba, ennek pedig stratégiai fontossága van az Oroszország és Kína térnyerése elleni harcban.


Mindezt Merkel egy videokonferencia keretei közt mondta, ezen pedig részt vettek Szerbia, Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Koszovó vezetői.

"Fel kell gyorsítani ezeknek az országoknak az integrációját, ez pedig elsősorban az EU érdeke" - mondta a kancellár, kifejtve, hogy Kína és Oroszország jelentős befolyásra tettek szert az elmúlt időszakban a térségben.

A német állami vezető azt is elmondta, hogy a hat országgal való tagállami bővítés gondolatát Emmanuel Macron francia elnök is nagyon támogatja. Merkel arról is beszélt, hogy Németország mihamarabb három millió dózis koronavírus elleni vakcinát fog adományozni a térségnek.

Nemrég Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy az EU támogatja nyugat-balkáni partnereit abban, hogy mihamarabb elvégezzék azokat a reformokat, melyek feltételei az Unióba való felvételhez. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS