2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Könnygázt és gumilövedéket vetettek be az isztambuli Pride résztvevői ellen

2021. június 27. 11:52, utolsó frissítés: 18:29

Százak gyűltek össze szombaton Isztambulban, hogy részt vegyenek egy Pride felvonuláson, szembeszállva a helyi hatóságok tiltásával és a nagy létszámban kivezényelt rendőrökkel - írja az MTI nyomán a hvg.hu.
A német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrség könnygázt vetett be a város európai részében felvonuló tiltakozókkal szemben. Más jelentések arról számoltak be, hogy a rendőrök gumilövedékekkel lőtték az összegyűlteket. A szervezők szerint néhány részvevőt őrizetbe is vettek.A menetet egy több csoportból álló szövetség hirdette meg "Az utca a miénk" mottóval, hogy tiltakozzon a török kormánynak az eltérő szexuális irányultságú emberekkel (LMBTQI) szemben egyre ellenségesebb fellépése miatt.

A hatóságok már pénteken kordonokkal zárták le a menet útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt, az "erkölcsöt sértő" megmozdulásokról hozott törvényre hivatkozva.

"Törökországban 2015 óta tapasztaljuk a kormány LMBTQI+ emberekkel szembeni politikájának megváltozását. Az állam úgyszólván háborút hirdetett velük szemben" - mondta a dpa-nak nyilatkozva Yildiz Tar, a Kaos GL nevű csoport részéről. "A kormányzat célja, hogy a lakosság egészében ellenséges érzelmeket keltsen az LMBTQI+ emberekkel szemben" - mondta, hozzátéve, hogy a közösségüket érő gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik, és a támadók ellen nem indítanak eljárásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI közösség ellen.

A hatóságok a hét elején betiltottak egy, az isztambuli Pride Hét keretében szervezett pikniket is. Jelentések szerint a rendőrség a helyszínen elkobozott minden, a közösség jelképeként használt szivárvány színű tárgyat. (mti/hvg.hu)

Nyitókép: dokus8News

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS